Politika

Popović na sastanku s Borisovim: Srbija na evropskom putu, ali izričito protiv uvođenja sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

15:28

Popović na sastanku s Borisovim: Srbija na evropskom putu, ali izričito protiv uvođenja sankcija Rusiji
Popović na sastanku s Borisovim: Srbija na evropskom putu, ali izričito protiv uvođenja sankcija Rusiji - Copyright inovacije.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Vlade Srbije i Rusije spremne su da ulože maksimalne napore da se omogući nesmetano odvijanje trgovinske razmene između dve zemlje u uslovima trenutne političke krize u Evropi, poručili su danas u Sankt Peterburgu ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov.


Popović i Borisov su u svojstvu kopredsednika Međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije održali bilateralni sastanak na marginama 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma "SPIEF2022", navodi se u saopštenju kabineta ministra Popovića.

Ističe se da je na sastanku akcenat stavljen na privrednu saradnju između dve zemlje i konkretne probleme sa kojima se suočavaju privrednici.

Popović i Borisov su ocenili da je neophodno da se u svakodnevnoj komunikaciji u okviru Međuvladinog komiteta pronalaze rešenja za poteškoće privrednika, a posebno izvoznike voća, povrća i prehrambenih proizvoda koji se susreću sa brojnim problemima u transportu roba.

Izrazili su zadovoljstvo zbog visokog stepena razvijenosti bilateralnih odnosa Srbije i Rusije.

Popović je kazao da je spoljnotrgovinska razmena između Rusije i Srbije prošle godine iznosila oko 2,8 milijardi dolara, što je rast 13,1 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Izvoz Srbije u Rusiju je iznosio blizu milijardu dolara, a vrednost uvoza iz Rusije u Srbiju 1,8 milijardi dolara.

Takav razvoj trgovinskih odnosa rezultirao je time da Rusija postane četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, naglasio je Popović.

Podsetio je da su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin postigli dogovor o potpisivanju ugovora o snabdevanju gasom po izuzeno povoljnim uslovima, pružajući, kako je rekao, na taj način snažnu podršku razvoju strateške saradnje Srbije i Rusije.

Popović je zahvalio Rusiji i predsedniku Putinu na podršci Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

"Srbija ostaje na evropskom putu, ali smo izričito protiv uvođenja sankcija Rusiji i članstva Srbije u NATO paktu koji nas je bombardovao", rekao je Popović.

Dodao je da će Srbija, uz podršku Rusije, nastaviti da štiti svoje interese po pitanju Kosova, kao i dejtonska ovlašćenja Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija