Politika

Vučić: Očekujem dobru posetu Abazovića, verujem u bolje odnose Srbije i Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

26/06/2022

-

12:49

Vučić: Očekujem dobru posetu Abazovića, verujem u bolje odnose Srbije i Crne Gore
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje dobru posetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji, izrazivši uverenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.

Abazović je ranije ovog meseca najavio svoju posetu Srbiji za 29. jun.

“Očekujemo dobru posetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem. Verujem da je moguće da napravimo nešto bolje odnose u poređenju na one koje smo imali ranije”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja aerodroma “Rosulje”.

Abortus je pravo žena

Vučić je takođe naveo da nikada ne bi podržao zabranu abortusa, jer smatra da je abortus pravo žene.

Time je odgovorio na novinarski zahtev da prokomentariše izjavu stranačkog funkcionera Vladimira Ðukanovića da podržava odluku suda u SAD o zabrani abortusa, i dodao da razume potrebu pojedinih političara, pa i iz redova SNS, i medijskih kuća da se izjašnjavaju o svemu i svačemu, kao i medijskih kuća da, iako znaju da to nije stav stranke, traže samo nešto da ga kritikuju.

„Nikada ne bih podržao tako nešto, zato što smatram da je abortus pravo žena. Da li mi se sviđa ili ne to je nešto drugo. Imamo pravila i zakone koji su jasni. Mi imamo zakone i nismo planirali da ih menjamo po bilo kom pitanju“, poručio je on.

Radnici Fijata imaju razumevanja za državu

Predsednik smatra da je u pregovorima s radnicima Fijata doneta najbolja odluka i da, iako nisu potpuno zadovoljni, radnici imaju razumevanja za državu.

"S jedne strane navijam za njih, a s druge strane gledam da smanjim trošak države da bude manji ili da ga ne bude uopšte. Jedna uloga je da ste 70, 80 odsto na strani radnika, a druga da štite državu i potrošite što manje novca", rekao je Vučić.

Govoreći o radnicima Fijata i otpremninama, on je naveo da se razgovara s kompanijom Stelantis, kako bi ta korporacija preuzela najveći deo otpremnina na sebe. Vučić je dodao da bi, kad ne bi bilo dogovora, svi rekli da država ne štiti prava radnika, a da kada se dogovor postigne, kaže se "zašto dajete naše pare".

Za razgovor sa radnicima Fijata Vućić je rekao da je "bio dobar" i da je njega teško ubediti da obuka traje 24 meseca, a smatra da je to nefer i da su Francuzi (novo rukovodstvo Stelantisa) bili korektniji nego Italijani (rukovodstvo Fijata).

Na pitanje da li se slaže sa ministarkom Jadrankom Joksimović koja je rekla da bi Srbija mogla za pet do sedam godina biti članica EU, kazao da je on realista, ali da ministarka dobro zna odnose u Uniji.

„To zavisi od političke i geopolitičke situacije. Videlo se sada da možete dobiti status kandidata da u smislu pripreme niste ništa uradili, kada je u geopolitičkom interesu EU, a da oni koji su mnogo više učinili kao Severna Makedonija, Albanija i BiH nisu dobili ništa“, objasnio je on.


Vučić je kazao da je nije takav optimista kao ministarka, i da se najviše uzda u sopstvene snage.

„Naš evropski put moramo da nastavimo. Moramo da se uzdamo najviše u naše snage. Pokazali smo da možemo svojim radom, opstajući i ostajući na evropskom putu, čuvajući tradicionalna prijateljstva, da zemlju menjammo do neprepoznatiljivosti“, rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija