Fokus

Vrhovni sud u SAD poništio odluku o abortusu, milioni žena gube zakonsko pravo na pobačaj, Bajden: Tužan dan za Ameriku

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

24/06/2022

-

16:58

Vrhovni sud u SAD poništio odluku o abortusu, milioni žena gube zakonsko pravo na pobačaj, Bajden: Tužan dan za Ameriku
Vrhovni sud u SAD poništio odluku o abortusu, milioni žena gube zakonsko pravo na pobačaj, Bajden: Tužan dan za Ameriku - Copyright Tanjug AP/Steve Helber

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud SAD poništio je danas presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji, zbog čega će milioni žena izgubiti zakonsko pravo na pobačaj.

Sud je poništio značajnu odluku u postupku Rou protiv Vejd čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi, prenosi BBC. Države pojedinačno sada mogu da odluče o legalnosti pobačaja.

"Smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus i ovlašćenje da se reguliše pitanje abortusa mora da se vrati građanima i njihovim izabranim predstavnicima", navodi se u obrazloženju odluke.

Očekuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane. Trinaest je već usvojilo takozvane zakone o pokretanju koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda. Neki drugi će verovatno brzo usvojiti nova ograničenja.

 "Presuda Rou protiv Vejda je bila pogrešna od samog početka. Obrazloženje joj je bilo slabo, a odluka je imala štetne posledice. I umesto da doprinesu nacionalnom konsenzusu u vezi sa abortusom - slučajevi Rou i Kejsi dodatno su rasplamsali podele", naveo je u obrazloženju odluke sudija Semjuel Alito.

Troje liberalnih sudija Stiven Brejer, Sonja Sotomajor i Elena Kegen istakli su zajedničko neslaganje nakon odluke Vrhovnog suda.

U slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. godine Vrhovni sud je presudio sa sedam glasova prema dva da je pravo žene da prekine trudnoću zaštićeno američkim ustavom. Presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na abortus u prva tri meseca (trimestar) trudnoće, ali je dozvolila ograničenja u drugom tromesečju i zabranu u trećem.

Američka potpredsednica Kamala Haris u četvrtak se sastala sa demokratskim državnim tužiocima sedam država kako bi razgovarali o tome kako da se odbrani pravo na abortus, prenela je agencija Rojters.

Neke američke kompanije već su najavile korake u vezi s odlukom i saopštile da će pokriti troškove putovanja svojih radnica koje su prinuđene da otputuju na lokacije gde imaju mogućnost abortusa. Kompanija JPMorgan Čejs najavila je da će to činiti od 1. jula.


"Kao i uvek, usredsređeni smo na zdravlje i dobrobit naših zaposlenih i želimo da osiguramo jednak pristup svim pogodnostima", rekao je portparol kompanije Džozef Evandželisti za CNN.

Kompanija Volt Dizni saopštila je takođe da će pokriti troškove radnica koje žele da planiraju porodicu ili reproduktivu zaštitu nakon presude Vrhovnog suda. Kompanija je zaposlenima rekla da uvažava posledice odluke o abortusu, ali da ostaje posvećena pružanju sveobuhvatog pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Bajden: Amerika vraćena 150 godina unazad

Američki predsednik Džo Bajden rekao je danas povodom odluke Vrhovnog suda SAD o abortusu da je ovo tužan dan za zemlju i obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti prava žena.

"Odluka Vrhovnog suda je bukvalno vratila Ameriku 150 godina unazad jer je kao obrazloženje postavio državne zakone iz 1800-tih koji kriminalizuju abortus", poručio je Bajden u obraćanju iz Bele kuće nakon što je Vrhovni sud doneo odluku da poništi presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

Tanjug/AP/Carolyn Kaster

 

On je rekao da je Vrhovni sud oduzeo ustavno pravo Amerikanki, prenosi CNN.

"Oni ga nisu ograničili, oni su ga jednostavno oduzeli. Ovo je tužan dan za pravosuđe i zemlju", rekao je Bajden.

Ukazao je na to da nijedna izvršna radnja predsednika ne može da obezbedi pravo žena na izbor, a da je jedini način na koji to može da bude učinjeno da jeste da Kongres vrati zaštitu odluke u postupku Rou protiv Vejda kao saveznog zakona.

Bajden je rekao da će žene u državama gde su uvedene restrikcije za abortus biti slobodne da putuju u druge delove zemlje gde je to dozvoljeno.

Takođe je rekao da će štititi pristup lekovima za abortus dozvoljenim pre 20 godina, ali je upozorio da će smrtnost majki biti u porastu.

Sličnu ocenu dao je i bivši predsednik Barak Obama.

"Vrhovni sud danas nije samo ukinuo presedan star skoro 50 godina, već je najintenzivniju ličnu odluku koju neko može doneti preneo na hirove političara i ideologa, a pritom je napao suštinske slobode miliona Amerikanaca", napisao je Obama na svom Tviteru.

Tramp: Najveća pobeda života

Već duže od mesec dana znali smo da ovaj dan dolazi, ali on zbog toga nije ništa manje poražavajući, naveo je Obama.

S druge strane bivši predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je odluku Vrhovnog suda o ukidanju federalnog ustavnog prava na abortus u Americi i nazvao to najvećom pobedom života tokom jedne generacije.

"Današnja odluka... zajedno sa drugim odlukama koje su nedavno objavljene, omogućene su samo zato što sam učinio sve kako sam obećao, uključujući nominovanje i potvrđivanje tri veoma poštovana i jaka ustavotvorca u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Tramp, preneo je CNN.

On je istakao da je njegova administracija imenovala konzervativne sudije Breta Kavanoa, Nila Gorsača i Ejmi Koni Baret u Vrhovni sud.

"Bila mi je velika čast da to učinim!" rekao je Tramp, napadajući demokrate, medije i takozvane RINO republikance, koji nisu lojalni svojoj partiji.

Odluku je pohvalila i Vatikanska akademija za život rekavši da je to izazov za ceo svet da razmisli o važnim životnim pitanjima. Vatikansko odeljenje u saopštenju je navelo da se odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od "širokog društvenog značaja", prenosi Rojters.

Nadbiskup Vinćenco Palja, koji je na čelu Papske akademije za život, rekao je da je odluka Suda "snažan poziv da se razmisli" o ovom pitanju u trenutku kada "zapadno društvo gubi strast za životom".

"Biranjem života u pitanju je naša odgovornost za budućnost čovečanstva", naveo je Palja.

Kritike iz celog sveta

Kritike odluke, s druge strane dolaze iz celog sveta.

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacija Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je danas da je veoma razočaran odlukom Vrhovnog suda SAD da ukine istorijsku presudu koja je legalizovala abortus u SAD.

"Veoma sam razočaran zato što prava žena moraju da budu zaštićena. I očekivao sam da će Amerika zaštiti ta prava", rekao je Tedros za Rojters na marginama samita Komonvelta u Ruandi.

Ograničavanje pristupa abortusu ne sprečava žene da traže proceduru, to je samo čini smrtonosnijom, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

"Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava su temelj života u kojem postoji pravo na izbor, osnaživanja i jednakosti za žene i devojke u svetu", rekao je Dižarik novinarima.

Istakao je da ograničavanje pristupa abortusu ne sprečava žene da traže abortus, već ga samo čini smrtonosnijim.

Istovremeno, visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele istakla je u saopštenju da je odluka američkog suda veliko nazadovanje i ogroman udarac ženskim ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je abortus osnovno pravo žena, reagujući na odluku Vrhovnog suda SAD da poništi presudu Rou protiv Vejda iz 1973. o abortusu.

"Abortus je osnovno pravo za sve žene. Moramo ga zaštititi. Želeo bih da izrazim svoju solidarnost sa svim onim ženama čije je slobode danas kompromitovao Vrhovni sud SAD", napisao je Makron na svom Tviter nalogu, preneo je Rojters.

 Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da je odluka Vrhovnog suda SAD o poništavanju presude u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. o pravima na abortus užasna i da saoseća sa ženama koje će izgubiti svoje zakonsko pravo na abortus.

"Vesti koje stižu iz Sjedinjenih Američkih Država su užasne. Moje srce je uz milione Amerikanki koje se spremaju da izgube svoje zakonsko pravo na abortus", napisao je Trudo na Tviteru, preneo je Rojters.

"Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebalo da kažu ženi šta može, a šta ne može da radi sa svojim telom", rekao je on.
 

Komentari (0)

Svet