Politika

Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja Fajnsu, Bikoviću, Piksiju, Bočeliju, Smajlović, Pešiću...

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/06/2022

-

18:14

Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja Fajnsu, Bikoviću, Piksiju, Bočeliju, Smajlović, Pešiću...
Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja Fajnsu, Bikoviću, Piksiju, Bočeliju, Smajlović, Pešiću... - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ceremonija je počela u 18 časova u Palati Srbije izvođenjem himne "Bože pravde", a predsednik je u Palatu Srbija stigao sa suprugom Tamarom Vučić.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je bivši predsednik Vlade Japana Šinzo Abe. Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su: akademik i istoričar Vasilije Krestić, kompozitor i profesor Svetislav Božić, episkop budimski Lukijan Pantelić, novinarka Ljiljana Smajlović i biskup Jaroslav Javornik, biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su pozorišni reditelj i profesor Egon Savin, filmski i pozorišni reditelj Ljubiša Ristić, glumac Miloš Biković, srpski fudbalski trener Velibor Bora Milutinović, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić i fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su FK Radnički iz Sremske Mitrovice i Dečije pozorište Subotica, Javna biblioteka Doljevac i glumac Ralf Fajns.

Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su proslavljena portugalska fado pevačica Mariza dos Reis Nunez, italijanski operski pevač Andrea Bočeli.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zlatnu medalju za zasluge dobili su generalni direktor kompanije Ringier AG Mark Valder, direktorka producentske kompanije "Work in progress" Anđelka Vlaisavljević, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa, predsednik udruženja "Srpski vez" iz Severne Makedonije Dalibor Kitanović, prevodilac i pisac Slobodan Despot, književnik i društveni radnik Radovan Vlahović, predsednica kulturnog udruženja "Srpski venac" iz Budimpešte Zorica Jurković Ember, slikari Dragan Martinović i Bratislav Anđelković, akademski slikar Predrag Đaković i dirigent Mladen Jagušt.

Zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić dobili su vatrogasci koji su spasili dete koje je upalo u šaht u Zaječaru - mlađi vodnik Saša Lalić i mlađi vodnik Andrija Trifunović

Nakon uručenja odlikovanja biće održan svečani prijem povodom stupanja Vučića na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu, koji će uveličati dečiji hor, izvedbom pesme "Ovo je Srbija".

Vučić: Niko neće ugroziti našu samostalnost

Predsednik se prethodno obratio okupljenima i rekao je da je Vidovdan najvažniji znak i simbol na našem nebu, ispod kog se okupljamo.

"On je putokaz i zvezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša, odavno bismo se utopili u druge narode. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova".

Vučić je govorio i o predsedničkom mandatu i istakao je da ne postoji veća čast dva puta u prvom krugu dobiti tako veliku podršku naroda.

"Ali, ne postoji ni veća obaveza i odgovornost od te. I danas na Vidovdan kada razmišljam o tome, i pitam se da li nam je važnija hrabrost ili mudrost, i kada ste u svakoj reči koju sam izgovorio videli sva pitanja sa kojima se suočavamo. Je li nam danas potrebnija hrabrost da čuvamo naše, ili mudrost. Ili nam je do određene mere potrebno i jedno i drugo, da sačuvamo nezavisnost i samostalnost u razmišljanju", rekao je i nastavio:

"Ja znam koliko danas nije popularno da se o tome govori, i mnogi govore samo o hrabrosti, a ja bih samo rekao da kada delimo plate i penzije, ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti, i pogledu usmerenom u budućnost"

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Istakao je da stalno govori o evropskom putu Srbije, iako je to možda nepopularno, pre svega zbog budućnosti naše dece.

"Njima moramo da kažemo da imamo svoje mišljenje i samostalnost. Pa valjda je to Evropa, različitost i pravo na drugo mišljenje. I zato želim da poručim našem narodu u celom svetu, da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo, imamo isti jezik i kulturu, imamo Vidovdan, praznik nad praznicima koji će uvek da nas okuplja. I kada nas na Vidovdan napadne neko naš, ne odgovarajte, nego reagujte mirom i strpljenjem"

Vučić kaže da moramo danas da gledamo i druge narode koji žive sa nama, u našoj zemlji, i da imamo najbolji odnos prema našoj braći Mađarima, Rusinima, Romima jer smo "jednako siromašni i bogati i jednako moramo misliti o tome kako ćemo preživeti ovu zimu".

Tanjug/Tara Radovanović

 

Među zvanicama, na prijemu su premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi među kojima su Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević, Nenad Popović, Ratko Dmitrović, Anđelka Atanasković, Siniša Mali, Vanja Udovičić, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Nikola Selaković.

Svečanosti prisustvuju i nekadašnji predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, drugi predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora i verskih zajednica.

Na prijemu su i srspki član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović predstavnici Srba iz Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević, gradonačelnici i predsednici opština iz cele Srbije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dobitnici vidovdanskih odlikovanja, takođe prisustvuju prijemu, a među njima su glumac Miloš Biković, selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, novinarka Ljiljana Smajlović.

Prijemu prisustvuju i mnoge poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Komentari (0)

Srbija