Politika

Borelj: Neophodno što pre osnovati Zajednicu srpskih opština

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2022

-

14:21

Borelj: Neophodno što pre osnovati Zajednicu srpskih opština
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Neophodno je što pre ispuniti obavezu koja uključuje osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, naveo je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u odgovoru na pitanje postavljeno u Evropskom parlamentu šta će učiniti povodom odbijanja Prištine da formira zajednicu srpskih opština.

"EU daje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući i prava manjinskih zajednica i verske slobode, i pomno prati sva dešavanja u ovim oblastima na Kosovu. Odgovaranje na potrebe kosovskih Srba kao manjinske zajednice je važan faktor za EU na Kosovu", istakao je.

"Kancelarija, odnosno specijalni predsatvnik EU na Kosovu, kao i Zajednička odbrambena i bezbednosna misija na Kosovu (EULEKS) pažljivo prate situaciju u svim manjinskim zajednicama", dodaje se.

Kako je naglašeno, misija EU za vladavinu prava na Kosovu aktivno podržava kosovske organe reda u tome da učvrste vladavinu prava, što uključuje i njihov trud da istraže bezbednosne incidente koji se tiču verskih i kulturnih spomenika, a Evropska unija konstantno podseća kosovske institucije na to da bi trebalo brzo i u potpunosti primeniti presudu Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani.

"Osnivanje zajednice srpskih opština (ZSO) je nešto u čijem su dogovoru učestvovale obe strane, i Kosovo i Srbija, u Briselskom sporazumu 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament, i Kosovo mora da ispuni pravnu obavezu bez ikakvog daljeg odlaganja", stoji u saopštenju.

"Obe strane moraju da ispune u potpunosti svoje međunarodne pravne obaveze, kao i da implementiraju sve što je dogovoreno sporazumima. Takođe, moraju napraviti dalje napore u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, što je ključna stvar za njihove evropske puteve", zaključuje Borelj.

Briselski sporazum koji podrazumebva formiranje zajednice srpskih opština potpisan je 2013. a Priština već devet godina odbija da ispuni jednu od njegovih ključnih odredbi koja podrazumeva formiranje zajednice srpskih opština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija