Politika

Petković: Tražićemo kompromisna rešenja u Briselu, ali nećemo dozvoliti da neko ukida srpska dokumenta

Komentari

Autor: Kosovo online

02/08/2022

-

12:01

Petković: Tražićemo kompromisna rešenja u Briselu, ali nećemo dozvoliti da neko ukida srpska dokumenta
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je sloboda kretanja u potpunosti uspostavljena na Kosovu i Metohiji, naročito na severu, i da su prelazi Jarinje i Brnjak ponovo u funkciji, a da ono što je Aljbin Kurti uradio donošenjem jednostranih odluka pokazuje kolike su razmere militantnosti tog čoveka. 

Petković je na TV Pink rekao da će Beograd u Briselu tražiti kompromisna rešenja, ali da neće dozvoliti da neko ukida srpska dokumenta. 

On je naveo da su Srbi sa KiM i predsednik Aleksandar Vučić "prevrnuli nebo i "zemlju da bi došli do svih međunarodnih predstavnika koji mogu da izvrše pritisak na Kurtija kako bi se sačuvao mir s obzirom na to da se u bazi Belvedere u južnoj Mitrovici, tik uz sever Kosova, nalazilo više od 100 oklopnih vozila i više stotina specijalaca ROSU koji su bili "do zuba naoružani dugim cevima i vodenim topovima, spremni da u noći 1. avgusta upadnu na sever i da krenu da se obračunavaju sa srpskim narodom na barikadama". 

Petković je naveo da su srpski narod na Kosovu i predsednik Aleksandar Vučić reakcijom na jednostrane poteze Prištine u vezi sa ličnim dokumentima i preregistracijom vozila pokazali da sve može da se rešava u dogovoru i razgovoru, a nikako jednostranim potezima. 

"Nema više izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata koje je Priština htela da nametne građanima Srbije koji ulaze na KiM. Na taj način smo se vratili na pozicije da o svim ovim pitanjima možemo da razgoramo u Briselu", rekao je Petković i naglasio da je posle dva dana agonije najbitnije da smo sačuvali mir. 

"Nema onoga što je želeo Kurti"

On je rekao da Aljbin Kurti treba da "prestane da laže da je Srbija htela sukobe", navodeći da su se Srbi sa barikada povukli onog trenutka kada je Kurti pod pritiskom SAD i ostalih povukao jednostranu odluku kojom krši sporazum. 

"Nema ni sukoba ni svih onih stvari koje je želeo Kurti. Kako mogu da kažu da je Beograd hteo da napadne KiM i svoj narod. Čista laž. Koliko Kurti najotvorenije laže pokazalo se i juče, svi su insistirali i govorili da će se sve vratiti na stanje od pre 1. avgusta kada se Srbi povuku sa barikada, ali i Jarinje i Brnjak su i dalje bili zatvoreni", rekao je Petković 

Petković je rekao da su Beograd i srpski narod na Kosovu uspeli da dobiju dodatnih 30 dana s obzirom na to da je Kurti pod pritiskom međunarodnih predstavnika odložio primenu jednostranih odluka, ali i naveo da ništa još nije rešeno. 

"Opasnost od napada i novih jednostranih poteza Kurtija i dalje lebdi u vazduhu, on ne želi da se smiri i razgovara", naveo je Petković i naglasio da su barikade bile jedino sredstvo da se Prištini pokaže demokratski otpor da Srbi na Kosovu ne žele da trpe teror Kurtija.

"To je naša teritorija po Ustavu"

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da su Srbi na Kosovu protestovali jer se ulazno-izlazni dokument ne može odnositi na pripadnike našeg naroda koji imaju prebavilište na Kosovu i da registarske tablice za to područje izdaje Srbija i da će nastaviti da ih izdaje jer je to "naša teritorija po Ustavu". 

"A šta treba da urade, da se preregistruju na RKS tablice?! To, kaže Kurti, piše u sporazumu. U kom, Borkovom? U tom sporazumu piše da Srbi na KiM mogu da biraju između RKS i neutralnih KS tablica. Godinu dana ranije su ukinuli KS tablice i Srbi nemaju izbora. To nije interesovalo Kvinutu kad smo upozoravali", kaže Petković. 

Naglasio je da je za Beograd važno da se razgovori nastave i da Beograd insistra na dijalogu.

"Biće teška i jaka intenzivna borba da kompromisnim rešenjima normalizujemo situaciju. Zato je neophodno da budemo u Briselu, nismo bežali od dijaloga", istakao je Petković i naveo da se Kurti "pripremao za ono sto se dešavalo veče pre 1. avgusta" i da zato izmišlja da je Vučić odbio sastanak u Briselu 19. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija