Politika

Otvoreni svi administrativni prelazi prema Kosovu i Metohiji, nema gužvi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2022

-

08:48

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na severu Kosova i Metohije, posle 26 sati atmosfere pune tenzija, nakon odluke Prištine da uvede mere u vezi sa srpskim ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, danas je normalizovana. Sve saobraćajnice, kao i administrativni prelazi su otvoreni, nema gužvi ni dužih zadržavanja, javlja reporter Euronews Srbija.

Barikade su uklonjene nakon što su prištinske vlasti na mesec dana odložile odluku o uvođenju posebnih dokumenata za građane sa srpskim ličnim ispravama i preregistraciju vozila.

Danas je dan potpuno miran, kao da se ništa nije događalo iako su protekla dva dana tenzije bile velike.

Prelazi Jarinje i Brnjak bili su zatvoreni 26 sati, a trebalo je odmah da budu otvoreni po uklanjanju barikada. Barikade su uklonjene juče oko 12 sati, a prelazi su, bez jasnog obrazloženja, bili zatvoreni još osam sati. 

Neposredno po otvaranju prelaza Jarinje i Brnjak, kada je saobraćaj profunkcionisao, kosovska policija je prestala sa izdavanjem takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata koji su menjali srpske lične karte. 

Albin Kurti tvrdi da nije dobio pozivnicu Žozefa Borelja za sastanak sa predsedmnikom Aleksandrom Vučićem. Sa druge strane stigao je demanti iz Brisela u kome je portparol EU rekao da je pozivnica otišla i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Kurtiju. 

Građani su uplašeni i razmišljaju da li će doći do dogovora odnosno strahuju da bi 1. septembra , odnosno nakon 30 dana na koliko je Priština odložila primenu svoje odluke, mogao da se ponovi isti scenario kao prethodna dva dana.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija