Politika

Dačić nakon sastanka sa Vučićem: Dogovorena politička saradnja, bez konkretnih razgovora o vladi i personalnim rešenjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/08/2022

-

14:55

Dačić nakon sastanka sa Vučićem: Dogovorena politička saradnja, bez konkretnih razgovora o vladi i personalnim rešenjima
Predsednik SPS Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić održali su sastanak na kojem su razgovarali o daljoj saradnji i formiranju nove vlade. Vučić je danas najavio ovaj razgovor, nazivajući Dačića "potencijalnim koalicionim partnerom".

Nakon razgovora sa Vučićem, Dačić je izjavio da su se saglasili da, imajući u vidu da dele iste politicke čiljeve, treba da nastave političku saradnju u najboljem interesu Srbije i u ovim teškim i turbulentnim vremenima koja su pred nama.

Dačić je za "Novosti" rekao da će se razgovori nastaviti već početkom sledeće sedmice, a nakon toga će predloge o nastavku saradnje uputiti na odlučivanje stranačkim organima.

Napominjući da je sa Vučićem govorio u ime cele svoje izborne liste, Dačić je kazao i da danas nije bilo reči o personalnim rešenjima.

"Na sastanku je izražena zajednicka saglasnost oko nastavka naše političke saradnje. Vučić i ja smo ocenili da su postignuti istorijski rezultati u poslednjih 10 godina, koliko traje i naša koalicija", rekao je Dačić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Dodao je da su te istorijske promene vidljive u svim oblastima - od finansijske konsolidacije, rasta proizvodnje i stranih investicija, stope zaposlenosti, izgradnje infrastrukturnih objekata širom zemlje...

"Jednom rečju, stvoreni svi preduslovi za ekonomski prosperitet i bolji standard građana", rekao je Dačić.

On je naveo i da se sa Vučićem saglasio da je na međunarodnom planu ojačana pozicija Srbije koja, kaže, danas predstavlja važan faktor u svetu, ima najbliže odnose sa svim najvažnijim državama, uspeva da nalazi nove prijatelje, a da ne izgubi nijednog starog.

"Konstatovali smo, takođe, da je pitanje Kosova i Metohije ponovo vraćeno na dnevni red i da se bez Srbije ne može donositi odluka o statusu. Takođe, zahvaljujući našim naporima, 23 zemlje povukle su priznavanje nezavisnosti tzv.Kosova. I ono što je najbitnije - u Srbiji, zahvaljujući našoj koaliciji, postoji politička stabilnost što je preduslov za napredak zemlje", rekao je Dačić.

Vučić: Ime mandatara nakon povratka iz Brisela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ime mandatara za sastav nove vlade biti poznato po njegovom povratku iz Brisela nakon 18. avgusta. Kako je napomenuo, "mandatar neće dugo raditi svoj posao", jer će već nakon sedam dana biti sastavljena nova vlada.

"Ne znam koliko će da traje to u Briselu, Lajčak veruje da će da traje dugo, pa je pitanje da li ćemo odmah 18. i da se vratimo. A, možda se vratimo i posle pola sata, to nikad ne znate sa Albancima", rekao je Vučić.

Tako da će se 19. ili 20. ili najkasnije 21. avgusta znati sve oko Kosova, i biće poznato ime mandatara. "Brzo posle toga ćemo u skupštinu", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija