Politika

Vučić sutra u 10 sati saopštava ime mandatara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2022

-

10:46

Vučić sutra u 10 sati saopštava ime mandatara
Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se sutra u 10 časova javnosti povodom izbora mandatara za sastav nove Vlade Srbije. Predsednik će govoriti i o situaciji na Kosovu i Metohiji, najavljeno je iz pres službe predsednika Srbije.

Na osnovu ustavnih ovlašćenja, predsednik Republike predložiće Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto je saslušao mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

Podsetimo, kao moguće kandidate za to mesto Vučić je ranije naveo funkcionere Srpske napredne strane Anu Brnabić i Miloša Vučevića, ali nije isključio ni mogućnost da mandatar bude kandidat nekoga iz redova koalicionih partija SNS-a.

"Mogu da vam kažem da će i Brnabić i Vučević biti deo nove vlade - na kojoj funkciji jedno, na kojoj drugo, to ćete moći da zaključite na osnovu mog predloga za dva dana", rekao je on.

Na pitanje Euronews Srbija da li to znači da je izvesno da će mandatar biti neko od dva kandidata SNS, odnosno da opcija koalicionog partnera otpada, Vučić je rekao da je verovatnije da će biti jedan od dva kandidata naprednjaka - Vučević ili Brnabić.

"Verovatnije je da će biti jedan od njih dvoje iako je meni omogućeno da izaberem i trećeg jer je bilo i ljudi koji su za tu opciju, ali iz drugih razloga, rekao bih sebično stranačkih, a ne zato što neko misli da je neko bolji od njih. Nije isključena nijedna od tri opcije, ali ono što je mnogo realnije, jeste što je 90 odsto Predsedništva podržalo da bude jedno od njih dvoje, a oboje će biti u vladi", rekao je Vučić. 

I mada nastavak saradnje SPS i SNS nije formalno nije ozvaničen, kao jedno od imena koje se najčešće pominje kao potencijalni premijer je Ivica Dačić. On je u kampanju i ušao sa sloganom "Ivica Dačić - premijer". Analitičari, međutim, ne naginju tom rešenju, iako ono i dalje nije isključeno.

Politikolog Nikola Parun za Euronews Srbija na primer kaže da su šanse da se Ivica Dačić i socijalisti vrate na jednu tako moćnu funkciju "potpuno nerealne". On smatra da prethodnih nekoliko meseci to uopšte i nije bilo u opticaju. Opširnije pročitajte u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija