Politika

Komandant KFOR-a pozvao građane Kosova i Metohije da ne budu žrtve dezinformacija

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

21:14

Komandant KFOR-a pozvao građane Kosova i Metohije da ne budu žrtve dezinformacija
Ferenc Kajari - Copyright honvedelem.hu/Hungarian Armed Forces

veličina teksta

Aa Aa

Ferenc Kajari, komandant Kfora, upozorio je danas građane na Kosovu i Metohiji da budu oprezni kada je reč o vestima i da ne budu žrtve dezinformacija.

"Svaki dan, svi smo izloženi raznim vestima i informacijama. Građani koji žele informacije i pokušavaju da ih razumeju, često su izloženi pogrešnim vestima ili čak lažnim informacijama", kazao je Kajari u video snimku objavljenom na Tviteru.

On je rekao da tome treba stati na put. "Moramo da se suprotstavimo tome. Apelujem na vas da budete oprezni kada čitate vesti i dobijate informacije. Tražite informacije sa više izvora. Potvrdite ih. Nemojte biti žrtve dezinformacija", poručio je Kajari.

Komandant Kfora obratio se uoči sutrašnjeg početka primene sporazuma o ličnim kartama koji su postigli Beograd i Priština, a kojim je Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Priština se saglasila da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte.

Povodom početka primene sporazuma na administrativnom prelazu Merdare jutros su postavljeni tzv. disklejmeri na srpkom i engleskom jeziku koji preciziraju da se omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja i da se ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Podsetimo, prethodno je vlada u Prištini 1. avgusta počela jednostrano da primenjuje propis koji se odnosi na primenu ličnih dokumenta, što je izazvalo uznemirenje Srba i dovela do postavljanja barikada na severu Kosova, kada je morala da interveniše međunarodna zajednice.

Ipak, nekoliko sati uoči početka važenja sporazuma o ličnim dokumentima situacija na administrativnom prelazu Jarinje je mirna, a na prelazu nema zadržavanja vozila.

KFOR je u avgustu pojačao prisustvo u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, a patrolama KFOR na severu Kosova i Metohije pridružila se i misija Euleks. Iz KFOR-a je juče saopšteno da pripadnici misije ostaju u pojačanom sastavu na ovim administrativnim prelazima i da pomno prate situaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija