Politika

Poslanici o finansijskoj podršci porodici sa decom: Biće podignuta i maksimalna isplata naknade sa tri na pet prosečnih zarada

Komentari

Autor: Agencije

24/06/2021

-

11:30

Poslanici o finansijskoj podršci porodici sa decom: Biće podignuta i maksimalna isplata naknade sa tri na pet prosečnih zarada
Poslanici o finansijskoj podršci porodici sa decom: Biće podignuta i maksimalna isplata naknade sa tri na pet prosečnih zarada - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije danas su nastavili rad raspravom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja donosi niz novina, a jedna od njih je da naknada zarade za porodilje ne može biti manja od iznosa minimalne zarade.

Biće podignuta i maksimalna isplata naknade sa tri na pet prosečnih zarada, a prava poljoprivrednih osiguranica biće izjednačena sa pravima koja ostvaruju druge porodilje u Srbiji.

Dmitrović: Zakon na snazi od 1. jula, primena nekih odredbi i retroaktivno

Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović izjavio je danas da je predviđeno da primena izmena i dopuna Zakona o finasijskoj podršci porodici sa decom otpočne 1. jula 2021.

On je u Skupštini Srbije objasnio da svaka zaposlena žena u vreme porodiljskog odsustva koje traje od dana njegovog otpočinjanja, obavezno 28 dana izuzetno po nalazu lekara 45 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta ostvaruje nakanadu zarade za vreme porodiljskog koja ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene na dan otpočinjanja odsustva.

Uslov je da u posmatranom periodu ima evidentirane osnovice, makar i jednu na koja su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade.

"Prema odredbama zakona pre izmena za ostvarivanje ovog prava trebalo je najmanje šest osnovica na koje su uplaćeni doprinosi na zarade", rekao je Dmitrović.

Dodaje da zaposlena žena koja ima bolesno dete za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odsustva sa rada, radi posebne nege deteta može, da koristi naknadu za to vreme i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete, pravo na posebnu nega deteta može da traje do pete godine deteta.

Žena koja je poljoprivredni osiguranik, kaže, može da ostvari pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege i posebne nege deteta pri čemu će se za obračun naknade uzima osnovica na koje su plaćeni dopinosi za penzisjko I invalidsko osiguranje 18 meseci koji prethode rođenju deteta.

"Ova odredba imaće retroaktivno dejstvo od 8. maja 2021.godine", naveo je Dmitrović.

Od 1.janua 2022. zaposlene žene koje samostalno delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnog oblika rada, a ostavruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visni do pet prosečnih zarada na dan otpočinjanja odsustva.

Članovi Vlade pred poslanicima

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, čijom će se primenom, kako se omogućiti da u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda na tržištu država interveniše i na taj način zaštiti poljoprivredne proizvođače.

Ovim zakonskim okvirom biće omogućeno da se trgovina između proizvođača i otkupljivača reguliše ugovorima i na taj način izbegnu zloupotrebe i šteta za same proizvođače.

Predlogom zakona posebno se stavlja akcenat na povećanje sposobnosti poljoprivrednih gazdinstava za uključivanje u velike tržišne lance putem međusobnog povezivanja i uspostavljanja tržišnih standarda.

Cilj Predloga zakona o metrologiji, koji je takođe pred poslanicima, jeste novo razgraničenje poslova u toj oblasti između ministarstva nadležnog za poslove metrologije - Ministarstva privrede i Direkcije za mere i dragocene metale kao organa uprave u sastavu tog ministarstva.

Pred poslanike danas u 16 časova dolaze članovi Vlade koji će odgovarati na pitanja poslanika do 19 časova.

Komentari (0)

Srbija