Politika

Burne reakcije na presudu Nedeljkoviću, Petković: Primer mržnje, osuđen bez dokaza, Đurić: Nema opravdanja za progon

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2022

-

19:59

Burne reakcije na presudu Nedeljkoviću, Petković: Primer mržnje, osuđen bez dokaza, Đurić: Nema opravdanja za progon
Burne reakcije na presudu Nedeljkoviću, Petković: Primer mržnje, osuđen bez dokaza, Đurić: Nema opravdanja za progon - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je drakonska kazna od osam meseci zatvora, koju je prištinsko pravosuđe izreklo Nedeljkoviću, primer mržnje i da je Nedeljković osuđen bez ijednog dokata. Na presudu Nedeljkoviću reagovali su i Marko Đurić i Srpska lista.

Osnovni sud u Prištini osudio je danas Nikolu Nedeljkovića, koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu, na osam meseci zatvora. Nedeljković je optužen da je navodno "izazivao etničku mržnju i netrpeljivost".

Srpska lista je u saopštenju za medije navela da današnjom presudom i zatvorskom kaznom koju su albanske sudije odredile Nedeljkoviću Priština nastavlja s praksom osude Srba bez ikakvih dokaza i na osnovu iskaza lažnih svedoka.

"Današnja presuda pokazuje pravo lice Kurtijeve fatamorgane za koju on tvrdi da je oaza demokratije i poštovanja prava, a koja je u stvari kazamat za Srbe nad kojim se sprovodi sistematsko institucionalno nasilje bez presedana na tlu Evrope i pred očima čitavog sveta", poručila je Srpska lista.

Ranije danas Kancelarija za KiM je navela da je Petković rekao da je to "primer i opsesivne želje Aljbina Kurtija da drži utamničenog mladića od 20 godina samo zato što nosi srpsko ime i prezime".

"Nikola je osuđen bez ijednog jedinog materijalnog dokaza, a na osnovu iskaza lažnih svedoka, samo zato što je želeo da obeleži Vidovdan i ponese srpsku trobojku", navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, Petković je rekao da iako je Priština pokušavala da natera Nikolu da prizna navodnu krivicu u zamenu za blažu kaznu, ali da on ni u jednom trenutku nije poklekao.

Prema njegovim rečima, Nikoli je namerno izrečena kazna od osam meseci zatvora, da bi ga Priština držala u zatvoru sve do početaka naredne godine, iako je reč o potpuno nevinom mladiću.

"Ova današnja skandalozna presuda slika je i prilika pravosuđa u Prištini, čija je jedina funkcija pritisak i iživljavanje nad Srbima", navedeno je u saopštenju.

Petković je kazao da je o presudi obavestio i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"O ovoj sramnoj presudi obavestio sam i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka zahtevajući da se Prištini pošalje jasna poruka da je ovakvo pravno iživljavanje nad jednim mladićem, studentom, humanitarcem nedopustivo i da se Nikola odmah pusti na slobodu", rekao je Petković. Dodao je da je Nikolina porodica potresena presudom.

Ðurić: Nema opravdanja za etnički motivisan progon

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić ovim povodom je poručio da nema nikakvog opravdanja za etnički motivisan progon i kršenje ljudskih prava.

"Oslobađanje Nikole Nedeljkovića i drugih srpskih političkih zatvorenika na Kosovu i Metohiji je neophodan preduslov za proces normalizacije odnosa. Ne može biti nikakvog opravdanja za etnički motivisan progon i kršenje ljudskih prava", naveo je Ðurić na Tviteru.

On je dodao da bi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo da razume da se "držanjem neistomišljenika iza rešetaka ne postiže ništa".

Komentari (0)

Srbija