Politika

Portparol EU: Nema Europrajda bez šetnje, Unija razočarana zabranom

Komentari

Autor: Fonet

14/09/2022

-

13:39

Portparol EU: Nema Europrajda bez šetnje, Unija razočarana zabranom
Parada ponosa u Poljskoj - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano saopštio je da je Unija razočarana zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zabranilo šetnju u okviru Evroprajda u Beogradu, koja predstavlja javni izraz volje za borbom protiv diskriminacije, kao i promociju jednakih prava za LGBTQ+ osobe.

Kako su organizatori najavili da će ispitati alternative, uključujući pravne lekove protiv zabrane, EU izražava nadu da će rešenje biti pronađeno pre 17. septembra, kako bi šetnja prošla mirno i bezbedno, navodi se u saopštenju.

Šetnja je postala suštinski deo Evroprajda od kada je uvedena, pre 30 godina, njen najvidljiviji deo, ukazuju u EU. Ne može biti Evroprajda bez šetnje, prenosi Juropijan vestern Balkans (EWB) saopštenje Stana.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik napisao je u utorak na Tviteru da odluka o zabrani šetnje nije dobra vest, ali da ohrabruju signali da organizatori i vlasti u Srbiji nastavljaju da traže moguće rešenje za marš. Poslanička grupa Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu (S&D) saopštila je na Tviteru da je otkazivanje planiranje šetnje loša slika države koja pristupa EU.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Evropski Zeleni saopštili su da će bez obzira na odluku vlasti u Srbiji da zabrane šetnju zakazanu za subotu, 17. septembra, predstavnici te političke partije u EP biti u Beogradu kako bi podržali srpsku i evropsku LGBTQ+ zajednicu. Poslanica EP iz redova Zelenih i kopredsedavajuća te poslaničke grupacije Melani Vogel izjavila je da je zabrana marša loša vesta koja šalje pogrešan signal LGBTQ+ zajednici i svim borcima za ljudska prava u Srbiji i Evropi.

"Ne možemo da dozvolimo da nasilje, mržnja i pretnje pobede mirna okupljanja. Mora se učiniti sve da se marš Evroprida održi i da se nađe rešenje", izjavila je Vogel.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) u utorak je zvanično uputilo odluku organizatorima Evroprajda da će Parada planirana za subotu biti zabranjena, a organizatori manifestacije poručuju da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti i uložiti žalbu protiv ovakve odluke MUP. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija