Politika

Suspendovan regionalni komandir Kosovske policije za Sever Nenad Đurić; Rakić: Predložiću izlazak iz institucija

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

15:56

Suspendovan regionalni komandir Kosovske policije za Sever Nenad Đurić; Rakić: Predložiću izlazak iz institucija
Kosovo i Metohija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Kosovske policije, na preporuku Policijskog inspektorata Kosova, suspendovao je regionalnog komandira Kosovske policije za Sever Nenada Đurića od, kako piše u saopštenju, vršenja opštih radnih zadataka i policijskih ovlašćenja, zbog neostvarivanja zakonskih ovlašćenja i nesprovođenja službenih odluka. Reagujući na odluku, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da doneta "samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM", dok je predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo da je zakazao sastanak sa čelnicima Srba na kome će predložiti izlazak iz prištinskih institucija.

Perethodno je Policijski inspektorat u Prištini preporučio je Kosovskoj policiji suspenziju Regionalnog direktora policije Severne Mitrovice Nenada Ðurića. 

Kako se navodi u saopštenju Policijskog inspektorata, Ðurić je osumnjičen da je počinio krivična dela "sabotaža” i "poziv na otpor".

Dodaje se da će se, osim kriminalističke obrade, razmatrati i njegova administrativna odgovornost, prenosi Koha.

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever, Nenad Ðurić, juče je izjavio da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice, jer je ta odluka "politička i usmerena protiv srpske zajednice".

Petković: Kurti suspendovao Ðurića jer je stao u odbranu Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Policijski inspektorat tzv. Kosova doneo odluku da suspenduje direktora regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Ðurića samo zato što je stao u odbranu Srba na KiM.

"Aljbin Kurti je doneo odluku da razreši Ðurića, samo zbog toga što je stao u odbranu srpskog naroda na sveru Kosova i Metohije", rekao je Petković na pres konferenciji u Palati Srbije.

On je rekao da je razlog za Ðurićevu suspenziju to što je juče stao u odbranu i zaštitu svojih policajaca, koji su, zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na severu KiM, doneli odluku da ne izdaju pisane ukore vozačima sa KM registarskim tablicama.

Petković je naveo i da je o tome obavešten i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Kurtijeva ideja je da pogazi sve što smo se dogovorili u Briselu, i to sam preneo Lajčaku", rekao je Petković.

Rakić: Predložiću izlazak iz institucija

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je zbog odluke o suspenziji Đurića za subotu zakazao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Кosova i Metohije na kome će predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije na severu," počev od mene lično, pa  i iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa".

"Imajući u vidu sve pritiske kojima je izložen naš narod i svi ponosni Srbi koji ne pristaju da budu dekor Prištine potrebno je da u saradnji sa našom državom Srbijom jačamo i gradimo srpske institucije na ovim prostorima. Gospodina Đurića, su na poziciju direktora  Regionalne direkcije Sever birali Srbi i četiri gradonačelnika sa severa, i Priština nema nikakvo pravo da preduzima bilo kakve sankcije prema njemu", naveo je Rakić.

"Svi mi smo u kosovske institucije ušli jer je to bio deo Briselskog sporazuma, imajući u vidu da Priština ne poštuje potpisano, jasno je da mi nemamo šta da tražimo u tim institucijama jer je očigledno da Priština bez ikakvih posledica krši svaki od potpisanih sporazuma. Ujedno želimo da poručimo, da mi, politički predstavnici srpskog naroda, nećemo dozvoliti da se napadamo mi i naš narod, i da nemo posmatramo kako Priština sprovodi teror nad našim građanima", dodao je predsednik Srpske liste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija