Politika

Obradović: U julu odgovor vlasti na zahteve opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2021

-

17:28

Obradović: U julu odgovor vlasti na zahteve opozicije
Obradović: U julu odgovor vlasti na zahteve opozicije - Copyright Tanjug/Miloš Milošević

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije završen je sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, a lider Dveri Boško Obradović je za Tanjug rekao da je dogovoreno da se u julu vlast izjasni o svim zahtevima opozicije, dok ostali učesnici dijaloga nisu želeli da komentarišu razgovore u parlamentu.

Obradović je rekao da su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o finansiranju izborne kampanje i funkcionerskoj kampanji i da su time, kako kaže, zaokružene sve teme koje je opozicija tražila da budu na dnevnom redu.

“Došlo je vreme da se vlast izjasni, a dogovoreno je da u toku jula dobijemo odgovor vlasti o svim zahtevima koji su do sada izneti“, naveo je Obradović.

Dodao je da će dijalog u parlamentu biti nastavljen jer je, kako kaže, ostalo nekoliko važnih tema i sastanaka, pre svega, susret sa predstavnicima stranaka nacionalnih manjina, kao i sastanak sa predstavnicima javnog medijskog servisa, kojem će prisustvovati i urednici informativnog programa televizija sa nacionalnom frekvencijom i nekoliko dnevnih novina.

Obradović ističe da će ti sastanci biti korak ka završnom dijalogu koji treba da usledi kada opozicija dobije odgovor vlasti na ispostavljene zahteve i izjasni se o njima.

Ukoliko se postigne dogovor, Radna grupa bi sa tim izašla na plenumsku sednicu kojoj bi, kako kaže, prisustvovale sve političke stranke vlasti i opozicije što bi trebalo da urodi sporazumom o poboljšanju izbornih uslova.

Zahtev za povećanje sredstava za kampanju

“Došli smo do finala i očekujem da u julu znamo na čemu smo, da li će vlast izaći u susret našim zahtevima ili će pokušati da nametne kozmetičke izmene ili da nam ponudi mrvice sa stola, na šta nećemo pristati“, izričit je lider Dveri.

Dodao je da su na današnjem sastanku predstavnici opozicije insistirali na tome da se povećaju sredstva za finansiranje izborne kampanje učesnicima koji su, kako kaže, do sada dobijali samo 20 odsto od ukupnih sredstava, dok je strankama koje su prešle cenzus pripadalo preostalih 80 odsto.

Lider Dveri kaže da je zahtev tog pokreta bio i da se uredi pitanje funkcionerske kampanje i da se najvišim državnim funkcionerima zabrani da u izbornoj kampanji, otvaraju auto-puteve, škole, bolnice i da, kako navodi, na taj način sve pretvaraju u predizbornu kampanju.

“Niko ne brani državnim funkcionerima, odnosno predstavnicima vlasti da ističu u kampanji šta su uradili u prethodnom periodu, ali neka to rade na stranačkim izbornim skupovima i na druge načine“, navodi Obradović.

Podseća da je na početku dijaloga postavio dva ključna pitanja na koja, kako kaže, vlast do sada nije odgovorila - koje izbore imamo sledeće godine i da li će vanredni parlamentarni izbori biti u istom terminu kada i redovni predsednički i beogradski izbori.

“Suštinski nismo dobili odgovor na to pitanje, dok smo na pitanje o cenzusu dobili odgovor, a voleo bih da i vlast to javno potvrdi, da se cenzus neće menjati do sledećih izbora, a da se nakon toga razmotri eventualno uvođenje stepenastog cenzusa'''', naveo je Obradović.

Dodao je da se dolazak evroparlamenataraca očekuje 9. i 10.jula i da bi bilo dobro da i taj dijalog počne što pre uz podsećanje da je zagovornik da dva koloseka dijaloga o izbornim uslovima treba spojiti u jedan.

Na današnjem sastanku bili su predsednik parlamenta Ivica Dačić, funkcioner Srpske napredne stranke Dejan Ðurđević, kao i predstavnici opozicije koji ne žele posredovanje stranaca u razgovorima između vlasti i opozicije.

Članovi Radne grupe ranije su razgovarali o medijima, opštem izbornom postupku i izbornom danu.

Komentari (0)

Srbija