Politika

Vučić: Kažite nam koji od pet sporazuma da poštujemo, kad Priština i oni koji im pomažu ne poštuju nijedan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2022

-

12:08

Vučić: Kažite nam koji od pet sporazuma da poštujemo, kad Priština i oni koji im pomažu ne poštuju nijedan
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas koji od pet sporazuma Beograd treba da poštuje, kada Priština i oni koji joj pomažu ne poštuju ni jedan od njih. 

On je komentarišući izjavu šefice nemačke diplomatije da je neprihvatljivo slanje srpskih snaga na KiM,  rekao da je ona odgovorila umesto komandanta KFOR-a koji još nije ni dobio takav zahtev od Srbije. Kako je rekao, KFOR će zahtev dobiti tek u četvrtak poslepodne nakon procedura koje moraju da se ispoštuju, pa upitao: 

"Ja sad imam pitanje za sve njih, kažite mi molim vas, izneću pred njih 5 važnih dokumenata, koji od njih da poštujemo? Kažite nam jedan mi ćemo taj jedan da poštujemo, vi izaberite, hoćete Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazm, Vašingtonski. Kažite nam, šta hoćete? Je l vi razumete da oni nijedan od tih sporazuma ne poštuju, ni Priština ni oni koji im pomažu. Sad su priznali da su to radili i nekima drugima. Kažite nam, šta hoćete?".

On je rekao i da se Beograd zalaže za mir: "Činimo sve, radili smo juče ceo dan, dok nismo dobili uveravanja da neće upadati zajedno, molimo da nevine Srbe puste na slobodu, i da ne puštaju policiju naoružanu do zuba, sa dugim cevima. To nemaju ni po jednom pravu mogućnost da urade. Mi ne želimo sukob, sve na svet nam je potrebno ali to ne".

Vučić je rekao da je dobio uveravanja da neće biti novih upada na sever KiM i rušenja barikada, a Srbe je pozvao da ne nasedaju na provokacije.
"Činimo sve, radili smo juče ceo dan dok nismo sinoć dobili uveravanja da neće upadati da ruše barikade. Molimo još jedamput da nevine Srbe puste na slobodu i kosovsku policiju da više ne upadaju sa dugim cevima, a pokazali smo fotografije tih ljudi sa dugim cevima. To nemaju ni po jednom osnovu pravo da učine", naglasio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon što je u Predsedništvu primio vinara iz Velike Hoče Srđana Petroviće i članove njegove porodice. 

"Niko ne zna gde je Pantić"

Što se tiče izjava koje su došle od zapadnih zvaničnika, on je rekao da morate svaku detaljno da anlizirate da znate kako je do njih došlo. On je rekao da ono što se dešava na Kosovu nije samo zato što je uhapšen Dejan Pantić, koji je, kako je precizirao, negde zatočen, a da niko ne zna ni razlog zašto niti gde je on sada.

"Nije to jedini razlog, dan pre toga je (Aljbin) Kurti rekao da su detinjaste želje da se formira ZSO. Na dan kada vam Berbok kaže neko je spustio tenzije, na taj dan, tu noć, ste upadali sa spceijalcima i hteli da zauzimate opštinske komisije. Znali ste da izbora neće biti, ali hteli ste da provocirate Srbe. Tobož hoćete da odložite izbore, ali šaljete specijalce da zauzimate prostorije, zašto? Gde to piše da vi imate pravo da uđete sa dugim cevima sa sever? Pokažite mi gde to piše. Tako su razarali Republiku Srpsku, tako razaraju sve", rekao je on. 

Vučić je dodao i da "veruje da ćemo sačuvati mir": "Daćemo sve od seve da tako bude i pozivam naš narod da ni na koji način ne ugrožavaju KFOR i Euleks".

Kako je naveo, šok bomba, koju je neko bacio (na vozilo Euleksa), pirotehničko sredstvo kojim je neko nekoga upozorio, a ne oružje.

"Sad valjda treba bombarovati celu Srbiju, zato što kad im odgovora i kad na nekog treba da svale krivicu, sever Kosova je deo Srbije, a kad im ne odgovara onda nije", rekao je Vučić.

On nije želeo da odgovori na izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da su barikade i napadi na propadnike Euleksa neprihvatljivi. 

"Ne želim da odgovorim, jer se plašim da je njegova današnja reakcija posledica napada koje je doživeo kada je označio stvarnog krivca za nekonstrukvitivnost i propast pregovora u Brselu", rekao je predsednik Srbije. 

"Ponosan sam na oružane snage"

Što se tiče jučerašnje sednice, on je rekao da želi svima da kaže da sam ponosan na "naše oružane snage i na naše pripadnike".

"Ovoga puta ja sam juće gledajući pripadnike narših snaga govotovo zaplakao, to nema veze sa Kosovom, prosto sam presrećan kada sam video jedinstvo, opredeljenost i želje da se izvrši svaki zadatk koje državno rukovodstvo bude postavilo, ponosan na njih, njihove porodice i hvala im".

Kako je rekao, ovo što se dogodilo juče i što smo precizno dobili bez ikakvog uvijanja, bez ikakve laži, u dosada najtežoj i najozbiljnijoj situaciji, govori da se mnogo toga promenilo u Srbiji.

"Popunu imate nikada bolju u gorivu, hrani, nikada bolju u municiji, nikada bolju u ljudstvu, potpuno neočekivano. Mi uvek očekujemo da kada god postoji neko krizno vreme, da imamo uvek 4 odsto onih koji se kako se to u vojsci popularno kaže "skidaju". Uvek nađu razlog, nekome se ne sviđa ovaj u politici, nekome je odjednom bolesna tetka, zato što su koristili visoke plate ili visoka primanja u pojedinim specjalnim jedinicama. Ovoga puta, ja sam juče pripadnike narših snaga govotovo zaplakao. To nema veze sa Kosovom, prosto sam presrećan kada sam video jedinstvo, opredeljenost i želje da se izvrši svaki zadatk koje državno rukovodstvo bude postavilo, ponosan na njih, porodice i njihovo i hvala im", rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija