Politika

Džejmi Šej: Zahtev Srbije za povratak vojske i policije na Kosovo će biti odbijen

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

16/12/2022

-

19:31

Džejmi Šej: Zahtev Srbije za povratak vojske i policije na Kosovo će biti odbijen
Džejmi Šej: Zahtev Srbije za povratak vojske i policije na Kosovo će biti odbijen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši zvaničnik NATO, Džejmi Šej, uveren je da zahtev Srbije za povratak vojnika i policajaca na Kosovo neće biti odobren, ali je zadovoljan što je Srbija to odlučila da učini javno i transparentno, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Bolje je što je Srbija javno i transparentno zatražila od Kfora da vrati trupe na Kosovo, a ne da to čini jednostrano ili tajno, jer bi to u sadašnjim okolnostima bilo krajnje provokativno“, kaže Šej.

On smatra da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da ovaj zahtev neće biti odobren, ali kaže da je reč o „političkoj akciji, jer on možda oseća da može da ostvari pobedu u javnosti dok se stvari na terenu ne promene“, kaže Šej.

Šej kaže da Rezolucija 1244 dozvoljava Srbiji da zatraži povratak 1.000 pripadnika iz redova vojske i policije, ali samo pod određenim okolnostima.

"Samo u određenim okolnostima, uglavnom u smislu graničnih kontrola. Ideja je bila da imamo koordinaciju na granici kako bismo sprečili incidente, borili se protiv krađe, ilegalne trgovine, zaštitili manjine, spomenike“, kaže Šej.

Dodaje da bi povratak srpskih trupa na Kosovo bio dozvoljen samo "ako bi to pomoglo da se situacija smiri".

"Veoma je važno da Kfor odluči da li će to biti korisno ili ne. A u trenutnoj, jasno napetoj atmosferi između Prištine i Srba na severu, trenutne okolnosti su očigledno suprotne pa bi tako nešto eskaliralo situaciju”, kaže Šej.

On je podržao predstavnike međunarodne zajednice u zahtevu da Srbi na severu sami uklone barikade podignute 10. decembra i pridružio se pozivima da se Kosovo i Srbija obavežu na postizanje dogovora u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

"Nažalost, danas na severu Kosova i dalje ima ljudi veoma ekstremnih, radikalnih stavova, koji ne žele da naprave bilo kakav napredak, a sadašnja stagnacija vodi ka nasilju, više odgovara njihovoj agendi", dodao je bivši portparol NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija