Politika

Ambasador Argentine u Srbiji: Snažno podržavamo stav Srbije u vezi sa KiM

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2022

-

12:33

Ambasador Argentine u Srbiji: Snažno podržavamo stav Srbije u vezi sa KiM
Ambasador Argentine u Srbiji: Snažno podržavamo stav Srbije u vezi sa KiM - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Argentina snažno podržava stav Srbije u vezi sa KiM zasnovan na strogom poštovanju principa teritorijalnog integriteta, koji je jedan od glavnih principa sadržanih u Povelji UN i stoga ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu, izjavio je  ambasador Argentine u Beogradu Osvaldo Narsis Marsiko.

U intervjuu za Kosovo onlajn, on je naveo da su bilateralni odnosi Argentine i Srbije tradicionalno veoma dobri i da ih karakteriše saradnja, koordinacija i međusobna podrška u međunarodnim organizacijama.

"Srbija podržava Argentinu u suverenom sporu sa Velikom Britanijom u vezi sa Malvinskim (Foklandskim) ostrvima. Na primer, Srbija je ove godine u junu prvi put učestvovala na Specijalnom komitetu UN za dekolonizaciju u korist stava Argentine o Malvinama", istakao je Marsiko i dodao da su kulturne veze jake i da veoma naporno radi sa svojim timom koji posećuje srpske univerzitete, kulturne centre, opštine, na promociji argentinske kulture, istorije i turizma i kovanju zajedničkih projekata. 

"Daleko smo od Srbije, ali bliski u duši. Sa komercijalne strane, u oktobru 2022. godine, srpsko tržište je zvanično otvoreno za argentinsko meso i u ambasadi radimo vredno sa argentinskim izvoznicima i srpskim uvoznicima. Izgledi su zaista veoma dobri", kazao je ambasador Argentine u Beogradu.

Na pitanje da prokomentariše nedavni susret sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i iznese mišljenje o aktuelnoj krizi na severu KiM i dijalogu Beograda i Prištine, Marsiko je rekao da je imao dug, iskren i produktivan sastanak sa ministrom spoljnih poslova Dačićem. 
"Više puta je bio u Argentini u različitim zvaničnim svojstvima. On zna da ima veoma dobrog i pouzdanog prijatelja u Argentini", naglasio je on. 

Marsiko je naveo da je Argentina veoma zabrinuta zbog sadašnje krize na severu Kosova. 

"Obe strane moraju sesti za sto i ozbiljno pregovarati kako bi se pronašlo mirno i obostrano prihvatljivo rešenje. Mislim da je dijalog kojim posreduje Evropska unija veoma važan i ne sme da se prekida. S tim u vezi, smatram da je od suštinske važnosti da se generišu mere za izgradnju poverenja, izbegavaju jednostrana i provokativna akta i da se pridržavaju prethodnih dogovora, na primer, Briselskog sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština", istakao je on.

Fonet/Aleksandar Barda

 

Marsiko je rekao da Argentina najoštrije osuđuje raspoređivanje takozvanih kosovskih specijalnih snaga na Malvinskim ostrvima. 

"To je jednostrani akt Ujedinjenog Kraljevstva suprotan Opštoj rezoluciji UN 37/9 koja poziva obe strane u sporu oko suvereniteta nad Malvinskim ostrvima i okolnim morskim prostorima da se precizno uzdrže od jednostranih akata koji prejudiciraju ishod pregovora", dodao je on. 

Kada je reč o nedavnoj zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM,  ambasador Argentine u Beogradu je naglasio da smatra da je zabrana potpuno neprihvatljiva i neopravdana. 

"Kao što sam već rekao, ne pomaže u stvaranju neophodne atmosfere poverenja, koja je neophodna za bilo kakve uspešne pregovore" rekao je Marsiko.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija