Politika

Ambasadorka Konrad: Nemačka ozbiljno shvata zabrinutost Srba na KiM, pokrenuti razgovor o ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2023

-

10:20

Ambasadorka Konrad: Nemačka ozbiljno shvata zabrinutost Srba na KiM, pokrenuti razgovor o ZSO
Ankre Konrad - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad izjavila je da je na "Srbiji i Kosovu" da pokrenu dijalog koji će dovesti do trajne normalizacije odnosa dodajući da legitimnu zabrinutost Srba na Kosovu i Metohiji shvataju ozbiljno te da zato zahtevaju da se pokrenu razgovori o Zajednici srpskih opština.

Konrad u intervjuu za "Blic" kaže da su tenzije na Kosovu krajem prošle godine ukazale na hitnu potrebu za "sveobuhvatnim pristupom normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova".

Nemačka očekuje formiranje Zajednice srpskih opština na KiM, kaže Konrad i dodaje da očekuju da to pitanje bude stavljeno na dnevni red dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Konrad ističe da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ima punu podršku i poverenje Nemačke oko kosovskog pitanja.

Kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji u 2023. godini, Konrad kaže da će zavisiti od toga da brzo nastane okruženje koje pozitivno utiče na sveobuhvatan dijalog između, kako navodi, Srbije i Kosova.

Na pitanje zašto se toliko insistira na tome da Srbija uvede sankcije Rusiji kada to ne bi suštinski pogodilo Moskvu, ali bi potencijalno Srbija imala veliku ekonomsku štetu, Konrad kaže da je EU zajednica vrednosti koja je na rusko "masivno kršenje međunarodnog prava" reagovala uvođenjem sankcija.

"Srbija želi da postane deo Evropske unije, dakle i deo zajednice vrednosti. Iz toga proizilazi naše očekivanje da se Srbija priključi sankcijama", navodi Konrad i kaže da je u svakom slučaju na Srbiji da o tome odluči.

Ambasadorka naglašava da Nemačka podržava Srbiju u nastojanjima da postane članica EU dodajući da ta zemlja pridaje veliki značaj političkom, društvenom i ekonomskom razvoju Srbije. Kako kaže, nemačke kompanije cene duboku ekonomsku povezanost Nemačke i Srbije.

"Napredak u sprovođenju reformi i usaglašavanje politika u mnogim oblastima na putu ka EU svakako će dodatno povećati privlačnost zemlje za strane investitore", dodaje Konrad.

Na pitanje kako se može razumeti poruka koju šalje to da Srbija ove godine nije otvorila nijedan klaster, Konrad kaže da je za postizanje napretka u približavanju EU jedino merilo konkretno sprovođenje reformi i preduzimanja koraka usklađivanja sa standardima EU.

"Srbija već radi na tome u nizu političkih oblasti što je stavlja i pred velike izazove. Nemačka će nastaviti da pruža podršku Srbiji, jer je Srbija deo evropske porodice", poručila je nemačka ambasadorka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija