Politika

Hil: Srbija počela da plaća previsoku cenu za uzdržanost po pitanju sankcija Rusiji, evropski predlog za KiM pravi put

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

25/01/2023

-

10:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je da SAD shvataju da Srbija ima svoje istorijsko iskustvo sa sankcijama, ali, kako ističe, počela je da plaća previsoku cenu za svoju uzdržanost po pitanju sankcija Rusiji.

Hil je, odgovarajući na pitanja novinara, koliko je realno da EU uvede Srbiji sankcije ukoliko Srbija ne prihvati novi evropski predlog za rešenje kosovskog  pitanja, rekao da nije u poziciji da govori o tim eventualnim sankcijama, ali da je EU ozbiljna po pitanju sankcija Rusiji u kojima svi učestvuju iako im ne pada lako.

"Sankcije koje je EU uvela Rusiji uvedene su da bi se zaustavila užasna i ilegalna agresija na suseda - Ukrajinu", kazao je Hil novinarima pre početka konferencije "Borba protiv zarobljavanja države u jugoistočnoj Evropi".

Dodaje da što se tiče SAD i EU, evropski predlog je pravi put kojim se treba kretati kako bi se rešio problem koji nas sve opterećuje više od 20 godina.

"Zato teba ozbiljno razmotriti ovaj predlog i razmilsiti o načinima da se usvoji i da se na njemu radi' kazao je Hil.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mu se čini da je Beograd spremniji da prihvati evropski predlog od Prištine i Aljbina Kurtija, Hil kaže da su Evropljani uložili velike napore da približe dve strane i u tom smislu podseća da su u dva navrata i u Beogradu i u Prištini boravili savetnici za nacionalnu bezbednost.

"Svi se trude da pronađu rešenje kako bismo u regionu opet videli uspostavljane mira i pozitivne situacije. SAD 100 odsto podržavaju predlog EU, naravno, to je proces i ništa nije gotovo dok nije gotovo, odnosno to će trajati. Što se tiče Aljbina Kurtija, sa njim smo imali mnoge sastanke, ali ne bih njegove stavove govorio umesto njega", kazao je amrički ambasador.

Norveški ambasador: Evropski predlog konstruktivan

Norveška smatra da je francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja konstruktivan i da treba da bude baziran na pregovorima, rekao je ambasador te zemlje u Beogradu Jorn Eugen Jelstad.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, kada je reč o Kosovu potrebno je da se vidi progres i da se ide ka normalizaciji. "

Normalizacija će doneti benefite svima", rekao je on, odgovarajući na pitanja novinara pre konferencije "Borba protiv zarobljavanja države u Jugoistočnoj Evropi".

Na pitanje da li bi EU mogla Srbiji da uvede sankcije ukoliko ne potpiše evropski predlog sporazuma, Jelstad je rekao da ne zna sve detalje te da ne bi ulazio u to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija