Politika

Predsednik opštine Štrpce u SAD razgovarao o položaju Srba na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2023

-

20:27

Predsednik opštine Štrpce u SAD razgovarao o položaju Srba na KiM
Predsednik opštine Štrpce u SAD razgovarao o položaju Srba na KiM - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić saopštio je danas da se tokom posete SAD sastao se sa kongresmenima, zvaničnicima Stejt departmenta i ministarstva ekonomije, kao i sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

Jevtić je na sastancima govorio o političkoj situaciji i položaju Srba na КiM.

Pored Molitvenog doručka kome je prisustvovao veliki broj svetskih lidera, Jevtić je bio gost i kongresmena Roberta Aderholda, objavljeno je na Fejsbuk nalogu gradonačelnika opštine Štrpce.

Sa zvaničnicima ministarstva ekonomije i trgovine tema razgovora su, kako je navedeno, bili resursi opštine Štrpce sa posebnim akcentom na Ski centar Brezovicu i inicijativu Jevtića da se upravljanje nad Ski centrom stavi pod lokalnu samoupravu, kako bi se otvorila vrata za investicije kroz projekat javnog-privatnog partnerstva.

Na kraju posete Vašingtonu Jevtić se u Stejt departmentu sastao sa Eskobarom, a glavna tema tog sastanka bila je aktuelna situacija na KiM, kao i jasna poruka da SAD da očekuju da se Zajednica srpskih opština formira (ZSO) bez odlaganja.

"Jevtić je Eskobara upoznao i sa problemima i pritiscima sa kojima se srpski narod na Кosovu suočava, i ukazao da zbog retorike aktuelne vlasti u Prištini prema Srbima i kriminalizacije srpskog naroda dolazi do pukušaja ubistva Stefana i Miloša Stojanovića u Gotovuši, napad na srpske mladiće u Кlokotu, napad na Srbe u Suvom Dolu i na severu Кosova", navodi se u objavi na Fejsbuku.

Jevtić je istakao da ZSO mora biti formirana na način na koji je to predviđeno Briselskim sporazumom i da ZSO nije institucija koja će oduzeti prava Albancima, niti bilo kom drugom narodu.

"ZSO će biti mehanizam koji će osigurati da se u oblastima obrazovanja, zdrastvene zaštite, urbanog planiranja i ekonomije, opštine sa srpskom većinom razvijaju. U tim opštinama žive i drugi narodi tako da će to biti benefit za sve i samim tim ZSO neće biti monoetnička, kao što to neko želi da predstavi", poručio je Jevtić.

Eskobar je, navodi, još jednom nedvosmisleno izneo stav da će ZSO biti formirana i da ne može biti više odlaganja u tom procesu.

"Takođe je istakao potrebu da Srbi budu deo kosovskih institucija u punom kapacitetu kako bi svi narodi zajedno radili na izgradnji suživota i međusobnog poverenja", rekao je Jevtić i dodao da je Eskobara pozvao da poseti opštinu Štrpce.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija