Politika

Hil: Srbija treba da uradi ono što je u njenom najboljem interesu, a to je put ka Zapadu i EU

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

20:58

Hil: Srbija treba da uradi ono što je u njenom najboljem interesu, a to je put ka Zapadu i EU
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD Krisofer Hil izjavio je večeras da Srbija treba da uradi ono što je u njenom interesu i da ne sumnja u iskrenost njenog rukovodstva, kad jasno izražava želju da postane deo EU i pređe završni deo svog puta na Zapad.

Na godišnjoj generalnoj skupštini Američke privredne komore, ambasador Hil je rekao da se usuđuje da tvrdi da će EU, najznačajniji geopolitički projekat u poslednih pet vekova, ostati nedovršen dok Srbija i ostale zemlje Zapadog Balkana ne budu potpuno integrisane u strukture Unije.

"Usudujem se da tvrdim da će najznačajniji geopolitički projekat u poslednjih 500 godina, stvaranje celovite Evrope koja živi u slobodi i miru iz pepela Drugog svetskog rata, ostati nedovršen, dok Srbija i druge zemlje regiona Zapadnog Balkana ne budu u potpunosti integrisane u političke i privredne strukture Evrope, odnosno Evropske unije", rekao je Hil,

Ambasador SAD je naglasio da Srbija treba da se odluči da učini ono što je u njenom najboljem interesu. Naglasio je da njegovo uverenje raste da će se Srbija upravo iz tih razloga pridružiti drugima. 

"Vreme je da Srbija postane deo te spone slobodnih zemalja", rekao je Hil.

Ambasador je kazao da se Srbija dugo suprotstavlja sankcijama i da su svi razumeli njenu poruku.

"Za sve postoji trenutak, to vreme sada ističe"

"Ali, mada za sve postoji trenutak i vreme, to vreme sada ističe. Srbija treba da uradi ono što je u interesu Srbije i ne sumnjam u iskrenost njenog rukovodstva, kad to rukovodstvo jasno izražava želju da postane deo EU i pređe završni deo svog puta na Zapad", kazao je američki ambasador.

Naveo je da je njihovo partnerstvo sa Evropom izgrađeno na zajedničkim vrednostima, koje uključuju posvećenost demokratiji, otvorenim tržištima i političkom i medijskom pluralizmu. 

"Evropski projekat je zahtevao vreme i njegov puni potencijal će zahtevati našu stalnu uponost i veliku dozu strpljenja", kazao je Hil.

Prema njegovim rečima, pridruživanje Evropskoj uniji ne nudi utočište onima koji traže zadovoljstvo odmah, jer je to dugotrajan proces. 

Hil kaže da je nezadovoljstvo deo svakog procesa koji dugo traje.

"Ali nezadovoljstvo ne može biti osnova delovanja. Umesto toga, Srbija treba da budno pazi na sopstvene interese, na to da njen moralni kompas uvek pokazuje na zapad", rekao je on.

Američki ambasador je naglasio da veruje i ne sumnja da je Srbija na mnogo načina već donela odluku.

"Ali, baš kao u poslovnom svetu, još nisu svi obavešteni", rekao je Hil.

"Poruka je jasna. Srbija će biti deo Evrope, da pomenem još jednu dimenziju ovoga - atlantskih struktura. To se već dešava. To je samo pitanje tempa i obima", zaključio je ambasador Hil.

Komentari (0)

Srbija