Politika

Kurti u Prištini pred parlamentom izneo detalje francusko-nemačkog predloga

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

12:58

Kurti u Prištini pred parlamentom izneo detalje francusko-nemačkog predloga
Kurti u Prištini pred parlamentom izneo detalje francusko-nemačkog predloga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je danas na sednici parlamenta detalje o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine za koji je Kurti tokom ove sedmice rekao da ga je Priština, u principu, već prihvatila.

Kurti je rekao da francusko-nemački predlog, sada poznat kao plan EU, nije konačni sporazum, već osnovni sporazum, koji Priština smatra dobrom osnovom za dalje razgovore. Kurti je naveo da postoje paragrafi u predlogu koji se odnose na de fakto priznanje, objavio je Reporteri.

"Ovaj sporazum, koji ima cele paragrafe i rečenice preuzete po uzoru na dve Nemačke, jeste osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban", istakao je Kurti.

On je rekao da nije bilo moguće da dođu iz Pariza, Berlina i Brisela i donesu konačan dogovor, jer će za to biti potrebna duga diskusija. Nisu nam doneli predlog uzmi ili ostavi, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, danas postoji međusobno nepriznavanje, a Prištini je, kako je rekao, "potrebno međusobno priznanje". Kurti je ocenio da Priština do danas nije imala predlog u kojem postoje evropski i demokratski koncepti sa univerzalnim vrednostima, kao što je plan EU.

Kurti je govorio i o poslednjem poglavlju koje govori o primeni prethodnih sporazuma i rekao da se u Beogradu vodi, kako je naveo, "politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, tako da je ZSO preduslov i centar".

Kurti je ironično komentarisao neke navode opozicije rekavši da, koliko god mu poručuju da ne prihvata konačni sporazum bez međusobnog priznavanja, te reči treba da kažu i predstavniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, prenela je Koha.

"Zašto Srbija ne omogući jednonacionalno udruživanje za svoje manjine?"

Prethodno je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio na svom Fejsbook profilu fotografiju opština u Srbiji, čiji gradonačelnici nisu Srbi, upitavši zašto im Srbija ne omogući jednonacionalno udruživanje, kada tako nešto traži na KiM.

Prema njegovom mišljenju, jednonacionalna udruženja u Srbiji mogli bi da formiraju Mađari, Bošnjaci, Albanci i Bugari.

"U Srbiji zvanično postoji 21 manjina: Hrvati, Bunjevići, Bugari, Bosanci, Albanci, Mađari, Romi, Rumuni, Rusini, Slovaci, Ukrajinci, Jevreji, Aškalije, Vlasi, Grci, Egipćani, Nemci, Slovenci, Česi, Makedonci, Crnogorci. Jedanaest opština u Srbiji vode gradonačelnici nesrpske nacionalnosti. Mađari, Bosanci, Albanci i Bugari bi mogli da formiraju jednonacionalna udruženja opština. Zašto im Srbija to ne omogući, kada tako nešto traži na Kosovu?“, pita prištinski premijer u svojoj objavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija