Politika

Večera kod američkog ambasadora u Prištini i razgovor o ZSO iza zatvorenih vrata

Komentari

Autor: A. Ćup

09/02/2023

-

19:07

Večera kod američkog ambasadora u Prištini i razgovor o ZSO iza zatvorenih vrata
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U rezidenciji američkog ambasadora Džefrija Hovenijera u Prištini oko 18.30 počela je večera na koju je ambasador pozvao predstavnike političkih partija i civilnog sektora i na kojoj će se razgovarati o osnivanju Zajednice srpskih opština, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Na večeru su pozvani isti učesnici koji su o toj temi s ambasadorom razgovarali i na sastanku 31. januara, a nakon kojeg nisu objavljeni zaključci. 

Euronews

Obezbeđenje ne dozvoljava prilaz rezidenciji američkog ambasadora

Na sastanku su, između ostalih bili predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Dalibor Jevtić, Igor Simić, nekoliko gradonačelnika opština sa srpskom većinom, među kojima i predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, bivši zamenik premijera u vladi u Prištini Branimir Stojanović, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova Nenad Rašić.

Prisustvovali su i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija sa KiM, ambasadori akreditovani u Prištini, šefovi međunarodnih organizacija OEBS, EU i Euleks, kao i predstavnici Predsedništva, Vlade i Skupštine Kosova.

Prva diskusija o Zajednici srpskih opština u sedištu ambasade SAD, kojoj su prisustvovali političari, diplomate i članovi nevladinog sektora, održana je 31. januara. 

Hovenijer je nakon tog sastanka izjavio da Zajednica srpskih opština može biti formirana isključivo u skladu sa kosovskim Ustavom i da se strogo protive stvaranju bilo kakavog entiteta koji liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija