Politika

Predsednička trka 2022: Uveliko se govori o potencijalnim kandidatima, a za sada je jedno ime zvanično

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

07/07/2021

-

11:22

Predsednička trka 2022: Uveliko se govori o potencijalnim kandidatima, a za sada je jedno ime zvanično
Predsednička trka 2022: Uveliko se govori o potencijalnim kandidatima, a za sada je jedno ime zvanično - Copyright Tanjug/E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Nešto manje od godinu dana ostalo je do predsedničkih izbora, a trka potencijalnih kandidata već se zahuktava i govori se o mogućim kandidaturama. Za sada je zvanično najavljena jedino kandidatura predsednika Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića, ali o svom učešću na predsedničkim izborima govorili su i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lider "Dveri" Boško Obradović, potpredsednica stranke Slobode i pravde Marinika Tepić...

Mandat predsednka Srbije ističe 31. maja 2022. godine, a prema prema najavama, predsednički izbori u Srbiji mogli bi da se održe početkom aprila naredne godine. U međuvremenu, nekoliko tema je u fokusu - dijalog o poboljšanju izbornih uslova koji se vodi na dva koloseka - sa evropskim posrednicima i bez njih, pitanje zajedničkog kandidata dela opozicije o čemu se govori i uoči narednih izbora, ali i zajedničkog kandidata aktulene vlasti, o čemu je već u više navrata govorio predsednik SPS Ivica Dačić.  

Kada je reč o izbornim uslovima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedavnom intervjuu za Euronews Srbija da će prihvatiti sve uslove i sugestije iz Evrope.

"Obećavam građanima da ćemo da imamo poštene i fer izbore i da kao što nismo krali poslednji put, niti bilo kada, da se ništa slično ni ovoga puta neće dogoditi. Svaku vrstu kontrole smo spremni da prihvatimo. Što se tiče transparetnog finansiranja izborne kampanje, prihvatio sam sve što su tražili uz izmene zakona o finanisaranju stranaka i izborne kampanje", rekao je Vučić.

Vučič: Ne mogu da kažem

Kada je reč o Vučićevoj trci za novi mandat, on je na pitanje da li će biti kandidat na predsedničkim izborima rekao da to "ne može da kaže".

"Prvo da vidimo ko će biti protivkanidati, jer ako budu neki snažniji protivkanidati, onda da kandidujemo nekog drugog", rekao je on. 

Vučiću je ovo prvi predsednički mandat, a pre toga bio je na funkciji premijera Srbije, tokom predsedničkog mandata Tomislava Nikolića. Vučič je drugi predsednik Srpske napredne stranke, koja je na vlasti od 2012. godine.

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Na izborima 2017. Vučić je učestvovao kao zajednički kandidat Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Socijaldemokratske partije Srbije (SDS), Jedinstvene Srbije (JS), Srpskog pokreta obnove (SPO) Pokreta Snaga Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Tada je u predsedničkoj trci učestvovalo 11 kandidata.

Vučić je osvojio 55,08 odsto glasova. Iza njega bio je kandidat Saša Janković sa osvojenih 16,36 glasova, a treći po broju glasova bio je Luka Maksimović, poznat pod pseudonimom Beli Preletačević, koji je osvojio 9,43 odsto glasova građana Srbije.

Dačić: Zajednički kandidat

Koalicioni partner naprednjaka, SPS, i ove godine bi, ako je suditi po izjavama rukovodstva, mogao da podrži zajedničkog kandidata vladajuće većine u predsedničkoj trci. To je u više navrata ponovio i sam Dačić. 

"Predlažem da 2022. godine vladajuća koalicija ima jednog predsedničkog kandidata. To govorim strateški. Pa je l’ neki misle da treba da kažem da imamo dva kandidata? Valjda je za sve bolje da imamo jednog", rekao je prednik SPS-a Ivica Dačić u decembru 2020. godine.

TANJUG/ European Union 2021 – EP/Philippe BUISSIN

 

Nedavno je isto potvrdio i Branko Ružić, potpredsednik SPS-a i aktuelni ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je rekao da zajedničkog kandidata vladajuće koalicije na izborima 2022. godine vidi kao realističan model.

Kandidati opozicije - Jovanović izvestan

Za sada se može govoriti o jednom imenu koje bi izvesno moglo da se nađe na listiću 3. aprila 2022. godine. Miloš Jovanović lider Demokratske stranke Srbije (DSS) potvrdio je da će biti kandidat za predsednika Srbije na predstojećim izborima.

Njegovu kandidaturu podržaće koalicija Nacionalno demokratska alternativa (NADA), koju čine DSS, Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i 19 udruženja građana.

E-Stock/Dušan Milenković

 

I predsednik POKS-a Žika Gojković najavio je podršku Jovanoviću jer je, kako je naveo, kao budući predsednik Srbije spreman da konačno otvori pitanje oblika vladavine i državnog uređenja Srbije, "da li naša otadžbina treba da bude kraljevina ili republika".

Jovanović je na parlamentarnim izborima 2020. godine bio predvodnik liste "Metla 2020". Lista nije prešla cenzus osvojivši 2,24 odsto glasova.

Dveri: Ako bude zajednički kandidat opozicije...

Priču o zajedničkom kandidatu opozicije ove godine, među prvima, pominje baš lider Dveri Boško Obradović, koji u poslednje vreme trpi kritike dela opozicije zbog susreta sa predstavnicima aktulene vlasti.

Obradović je za Euronews Srbija rekao da su Dveri otvorene za dogovor o zajedničkom predsedničkom kandidatu kompletne opozicije i da će, u tom slučaju, odustati od svog kandidata.

Naglašava i da razgovori opozicije slede tek nakon što međustranački dijalog da rezultate.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Druga opcija je da dođe do ujedinjenja patriotskog dela opozicije i da taj suverenistički blok ima zajedničkog predsedničkog kandidata", kaže Obradović.

Navodi da, ako ne bude dogovora ni na jednom od ova dva nivoa, Dveri će imati svog predsedničkog kandidata.

"Ko će to biti, odlučiće Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri, kad za to dođe vreme. Ne gledam na ovo pitanje iz ličnog ugla, već iz ugla šta bi bilo najbolje po ukupni rezultat opozicije i pobedu nad aktuelnom vlašću na svim izbornim nivoima", rekao je Obradović.

Lider Dveri je na izborima 2017. godine osvojio 2,29 odsto glasova.

Marinika Tepić: Trenutno ne razmišljam o tome

Kada je reč o Stranci slobode i pravde, najčešće pominjano ime u javnosti je potredsednica  Marinika Tepić. Ona nije u potpunosti odbacila ideju, ali je rekla da trenutno "ne razmišlja o kandidaturi za predsednika Srbije.

Tepić je istakla da se prvo mora izboriti za elementarne izborne uslove, što je "prioritet svih prioriteta".

Tanjug/ Tanja Valic

 

"Ne možete učestvovati u utakmici samo zato što je lopta okrugla, a pritom su vam 'polomili' i ruke i noge, i sudije koje otvoreno rade za drugu stranu", rekla je Tepić u intervjuu za dnevni list Nova.

Ona je dodala da ima ljudi iz opocizije i sa javne scene iza čijih bi kandidatura stala, ali da ne može da govori o konkretnim imenima.

SSP je osnovana 2019. godine i bila je deo Saveza za Srbiju, koji je bio zagovornik bojkota parlamentarnih izbora 2020. godine 

Jeremić bez konkretne najave

Od imena koja su se našla na listi kandidata za predsednika Srbije 2017. godine je i ime lidera Narodne stranke Vuka Jeremića. Jeremić bio je na izborima 2017. godine ispred grupe građana "Moramo bolje", a osvojio je 5,66 odsto glasova.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Pola godine nakon izbora osnovao Narodnu stranku, čiji je i predsednik. Kao deo Saveza za Srbiju jasno stajao iza stava o bojkotu parlamentarnih izbora održanih prošle godine. Ovih dana najavljuje borbu za smenu aktuelne vlasti.

"Ako početkom 2022. godine nanesemo udarac monolitnosti i prividu nepobedivosti režima, oni neće dočekati na vlasti 2023. godinu. Vlast će pasti u dva koraka, između kojih će proći manje od godinu dana“, rekao je Jeremić 4. jula, ali bez konretne najave predsedničke kandidature.

Tadićevo otvoreno pismo

Bivši predsednik Srbije, a sada predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić nedavno je objavio otvoreno pismo u kojem je govorio o svom odlasku iz Demokratske stranke.

On je svoje viđenje stvari o tadašnjoj situaciji u Demokratskoj stranci izneo u autorskom tekstu "Neki drugi film", uz aludiranje na svoju izjavu "Vidimo se u nekom drugom filmu" koju je izgovorio nakon što je priznao poraz na predsedničkim izborima.

Tadić nije govorio konkretno o kandidaturi na izborima 2022. godine, a tek predstoji da se vidi da li je slučajnost što je tekst objavljen u jeku priča o predsedničkim izborima.

Od kandidata 2017. godine, politički su još uvek aktivni Saša Radulović, Vojislav Šešelj, Milan Stamatović i Nenad Čanak. Njihovi pokreti ili stranke učestvovale su na parlamentarnim izborima prošle godine, ali nijedna opcija nije prešla cenzus od tri odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija