Politika

Grubješić: U Minhenu priprema za nastavak dijaloga u Briselu, Srbiju čekaju teške odluke

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

23:21

Grubješić: U Minhenu priprema za nastavak dijaloga u Briselu, Srbiju čekaju teške odluke
Suzana Grubješić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku ocenila je večeras kao izuzetno važno to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na konferenciji u Mihnenu, koja je ovog puta poslužila i kao priprema za nastavak briselskog dijaloga na najvišem nivou.

"Što se tiče Srbije bilo je izuzetno važno da predsednik Vučić bude u Minhenu jer ne postoji nijedan takav globalni diplomatski i spoljno-politički forum kao Minhenska bezbednosna konferencija što je posebno važno ove godine zbog međunarodnih dešavanja koja obeležava situacija u Ukrajini", rekla je Grubješić za Tanjug.

Na podsećanje da je nekadašnji šef Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger svojevremeno predlagao plan za dve Nemačke koji je faktički iscrtan u nemačko-francuskom planu za KiM, Grubješić kaže da se sada nudi "upravo ta reciklirana mogućnost".

"Nudi se jedan hladnoratovski plan - plan dve Nemačke koji je Išinger kandidovao 2007. kao moguće rešenje u okviru trojke u kojoj su bili Frenk Vizner i Aleksandar Bocan Harčenko. Dočekali smo da se nešto opet reciklira i ponudi kao rešenje", rekla je ona i dodala da su neki članovi iz tog predloga skoro pa prepisani, odnosno prilagođeni Beogradu i Prištini.

Sada je, kako je navela, pitanje koje sve interesuje to koliko će taj plan uspeti i kakva će biti implementacija.

"Ali da bismo došli do te faze moramo da vidimo kako će proći nastavak dijaloga najavljen nakon tri meseca tokom kojih se dosta toga izdešavalo na severu, tenzije su bar spolja gledano stišane, a sve ostalo je nerešeno", rekla je ona.

Naglasila je da je svima poznato da Srbiju čekaju teške odluke koje moraju da se donesu i da je zato jako važno da se u Srbiji uspostavi bazični konsenzus oko toga šta želimo i da li ćemo se oko tog minimuma saglasiti.

Istakla je da Srbija mora da kandijuje temu Zajednice srpskih opština da bi došlo do nastavka dijaloga. Smatra da se bez formiranja ZSO postavlja pitanje sa kojim pravom se očekuje poverenje u neki novi sporazum, "posebno ovaj koji je nametnut i iz kojeg treba izući maksimum, kako bi došlo do minimalnog zadovoljstva".

Ocenjuje da brojni susreti Vučića sa svetskim zvaničnicina i njihove prouke govore o tome da im je glavni motiv da se krene dalje u procesu pune normalizacije.

"Vreme statusa kvo ističe, potrebno je uraditi dalje korake u pravcu pune normalizacije odnosa kao i sveobuhvatni sporazum. Predlog koji imamo nije sveobuhvatni sporazum o normalizaciji već okvir u kome će ići proces naših daljih EU integracija i okvir za dijalog sa Prištinom", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sveta

19.02.2023 15:06

Zašto teške odluke? Zna se stav UN. Rezolucija 1244 da se sprovede pa može onda Srbija da donosi teške odluke. Naprimer: Kako kadrovski pokriti državni aparat i prateće službe u pokrajini KiM kvalitetnim kadrovima,

Srbija