Politika

Zakon o finansiranju Vojvodine godinama na čekanju, PSG najavio da će podneti svoj predlog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2023

-

15:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zakon o finansiranju Vojvodine, akt koji je prema važećem Ustavu morao biti usvojen do kraja 2008. godine, deceniju i po kasnije više nije ni tema o kojoj se u javnosti, ili među političkim strankama raspravlja. Ovo pitanje ponovo je aktuelizovo Pokret slobodnih građana, koji je najavio svoj predlog Zakona o finansiranju pokrajine.

Uprkos najavama koje su stizale od premijera i ministara finansija, poziva iz Evropske komisije, te formirane radne grupe za izradu zakona, koja se sastala samo jednom, dokument koji bi definisao izvorne prihode Autonomne Pokrajine Vojvodine nikada nije usvojen. 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović 2016. godine u svom ekspozeu govorio je o potrebi donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine što pre. 

"Ključna reč - politička stabilnost u Vojvodini i to kroz jasan i predvidiv model njenog ukupnog položaja u našem Ustavu i našem društvu, insistirajući na potpunom i doslednom poštovanju našeg Ustava i željom da se i Zakon o nadležnostima i Zakon o finansiranju Vojvodine donesu što pre kao plod dijaloga", rekao je Mirović 2016. godine.

Četiri godine kasnije, na početku drugog manadata, Zakon o finansiranju više nije spominjao. Odgovarajući na pitanja novinara, tada je rekao da zakon treba da se donese da bi se uredili mehanizmi i metode za predvidivo i trajno finansiranje Vojvodine.

"To nije na meni, to je na Vladi Srbije. Ja nisam za zakon koji bi doveo do podele u poreskom sistemu", rekao je Mirović krajem oktobra 2020. godine.

Nakon duge tišine koja je u vezi sa ovom temom usledila, Pokret slobodnih građana odlučio je da sa novosadskom vanparlamentarnom Akcijom progresivne Vojvodine, aktuelizuje pitanje položaja Pokrajine. Pišu svoj predlog Zakona o finansiranju, za koji će tražiti, najavljuju, širu podršku i uputiti ga Narodnoj skupštini. 

"Davno niko o tome ne priča, a smatramo da je to suština ili ključ da osnažimo taj autonomni kapacitet Vojvodine. Sve što opozicija podnese kao incijativu ni ne dođe na dnevni red, ali se nadamo da ćemo nekim javnim pritiskom i ovim najavama ipak uspeti da nateramo Narodnu skupštinu da se bavi malo i Pokrajinom zato što zaista smatramo da je tome sad došlo krajnje vreme", kaže Ana Oreg, narodna poslanica iz Pokreta slobodnih građana.

Poslednji je bio pokušaj Lige socijaldemokrata Vojvodine 2019, kada su Skupštini predložili svoju verziju zakona. Bio je odbačen kao neustavan. Danas u Ligi kažu - podržavaju inicijativu PSG-a, jer je svaka takva koja dolazi iz Beograda dragocena. 

"Jer položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji. I to je upravo i glavni problem zašto 2023. nije usvojeno nešto što je po Ustavu moralo da bude usvojeno do 2008. godine", kaže za Euronews Srbija Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

A zašto taj zakon nije usvojen u periodu od donošenja Ustava do 2016, kada su na vlasti u Pokrajini, a jedno vreme i u Republici, bili zajedno sa Demokratskom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara?

"Svaka inicijativa koja je dolazila da li iz Vlade Vojvodine, da li iz Vojvođanske skupštine, da li od određenih političkih grupacija i partija, svaki put je bila zaustavljena u političkom Beogradu", kaže Kostreš.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam za Euronews Srbija kaže da u Vojvodini nije bilo dovoljno inicijativnosti i da se nije dovoljno vršio pritisak na Beograd da se donese taj zakon.

Promenilo se i ponašanje stranaka koje su se ranije za zakon zalagale, kaže, a kao primer navodi Savez vojvođanskih Mađara, partnera nekada DS-a, a danas SNS-a. 

"Potpuno se promenila atmosfera i za mene je sada nemoguća situacija da jedan od partnera u vlasti iskače i solira, a da ostane i dalje u vlasti", kaže Popov.

O Zakonu o finansiranju Vojvodine nisu pristali da govore ni predsednik Vojvođanske Skupštine i lider SVM-a Ištvan Pastor, niti Igor Mirović. Osim što predstavlja ustavnu obavezu, taj bi zakon obezbedio predvidivost planiranja pokrajinske kase i konačno bez dileme definisao iz kojih se izvora ona puni.

Komentari (0)

Srbija