Politika

Vojni sindikat tvrdi da je naređena obavezna vakcinacija u Vojsci, ombudsman pokrenuo postupak kontrole

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2021

-

17:06

Vojni sindikat tvrdi da je naređena obavezna vakcinacija u Vojsci, ombudsman pokrenuo postupak kontrole
Vojni sindikat tvrdi da je naređena obavezna vakcinacija u Vojsci, ombudsman pokrenuo postupak kontrole - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je danas postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane Republike Srbije zbog tvrdnji Vojnog sindikata da je doneta odluka o obaveznoj vakcinaciji u Vojsci Srbije. 

Sindikat je u saopštenju naveo da "prisilna vakcinacija predstavlja najnoviji grubi primer rušenja Ustavnog poretka Srbije i bezobrizrnog kršenja elementarnih ljudskih prava i sloboda u Vojsci Srbije".

"I usmena i pisana naredba"

Povodom informacija o naredbi načelnika Generalštaba VS generala Milana Mojsilovića o obaveznoj vakcinaciji pripadnika vojske sindikat zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije Sloga oštro je protestovao i zatražio povlačenje naredbe.


U saopštenju koje je potpisao predsednik Sloge Dejan Pavlović se tvrdi da je obavezna imunizacija naređena najpre u usmenoj, a potom i u pisanoj formi.

"Od vojnika se traži da prilikom imunizacije potpišu blanko saglasnost bez jasnih i preciznih informacija o tome kako vakcina deluje na hronične bolesti i moguće nuspojave", tvrdi sindikat Sloga.

"Saopštenje informativne službe Ministarstva odbrane kojim se nespretno pokušava opravdati izdavanje neustavnog, diskriminatorskog i nezakonitog naređenja od strane načelnika Generalštaba Vojske Srbije je neprihvatljivo. Niko, ni pod kakvim izgovorom, ne može nikome, pa ni pripadniku Vojske Srbije, da naruši telesni integritet, odnosno bilo koga prisilno podvrgne vakcinaciji koja je u fazi kliničkog ispitivanja i preporučena, bez njegovog slobodno datog pristanka", navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Sindikat poziva i na hitnu reakciju, pre svega skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje polsove.

"U praksi smo videli kako jedan čovek na visokoj državnoj funkciji, zloupotrebom svog službenog položaja, suspenduje Ustav u delu koji štiti telesni integritet svakog čoveka pa i vojnika, što je nedopustivo i zahteva hitnu reakciju države, pre svega skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove i svih drugih institucija kojima je opisu zaštita Ustava i ljudskih prava i sloboda", navodi se u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije poziva pripadnike Vojske Srbije koji se još nisu vakcinisali i to ne žele da učine, da o svojoj odluci još jednom razmisle.

Ipak, one koji ostanu pri odluci da se ne vakcinišu, Sindikat poziva da odbiju da se podvrgnu prisilnog vakcinaciji   pozivajući se na svoje Ustavom garantovano pravo iz čl. 25. bez obzira na nakaradna naređenja koja izdaje načelnik Generalštaba i drugi komandanti.

Zaštitnik građana: Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena

Na osnovu optužbe Vojnog sindikata Srbije, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je danas postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Zaštitnik je tražio od Ministarstva odbrane da se u roku od 15 dana izjasni o ovim navodima Vojnog sindikata Srbije, kao i o navodima sindikata da se pripadnicima Vojske Srbije koji se ne podvrgnu vakcinaciji ukazuje da će disciplinski odgovarati, da će im biti otkazan radni odnos, odnosno da će biti onemogućeni da napreduju.

"Po Ustavu Republike Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama. Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena", saopštio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je dodao i da je diskriminacija po bilo kojem osnovu zabranjena Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, član 14, koje daje okvir da nacionalno zakonodavstvo, Ustavom Republike Srbije u članu 21 i Zakonom o zabrani diskriminacije gde se u članu 2 govori o tome šta se ima smatrati diskriminacijom.

Zaštitnik građana podseća i da Konvencija o ljudskim pravima i biomedicini propisuje da interesi i dobrobit ljudskog bića imaju prednost nad interesom društva ili nauke, kao i da se zahvat koji se odnosi na zdravlje može se izvršiti samo ako je lice na koje se zahvat odnosi prethodno dalo saglasnost i bilo o njemu obavešteno.

Kampanja za imunizaciju

Istovremeno s tvrdnjama o naredbi o obaveznoj vakcinaciji, Uprava za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane pokrenula je mini-kampanju na društvenim mrežama u cilju otklanjanja dilema o vakcinama protiv koronavirusa.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

 

Posetioci će na zvaničnim profilima Ministarstva odbrane na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i Instagram, kao i na Jutjub kanalu, imati priliku da putem kratkih video-spotova čuju odgovore vojnih lekara na najčešće dileme koje građani imaju oko kovida i vakcinacije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Vakcinacija je izuzetno važna, jer je jedini način da sprečimo širenje kovid virusa i sačuvamo zdravlje. Apelujem još jednom i na pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i na sve građane Srbije, da se vakcinišu i zaštite i sebe i svoje porodice. Ne oklevajte, pridružite nam se u borbi da se što pre vratimo normalnom svakodnevnom životu“, poručio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Komentari (0)

Srbija