Politika

Kurt: Izbori na severu će biti održani, nemamo informacija o opstrukciji procesa

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

13:09

Kurt: Izbori na severu će biti održani, nemamo informacija o opstrukciji procesa
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rizjavio je danas da će izbori u četiri opštine na severu KiM biti održani u nedelju, jer je, kako je naveo, ovom delu KiM potreban demokratski legitimitet i funkcionisanje institucija.

On je rekao da je Priština u stalnom kontaktu sa međunarodnim bezbednosnim institucijama i da vrše neophodne pripreme da proces teče po planu, prenela je "Ekonomija onlajn".

Kurti je naveo da se održavaju sastanci sa međunarodnim bezbednosnim institucijama i da se vrše neophodne pripreme kako bi sve proteklo, kako on tvrdi, na pošten i demokratski način.

To bi trebalo da se desi jer nam je, s jedne strane, kako je naveo, potreban demokratski legitimitet, ali i institucionalno funkcionisanje i dodao da kada opštine nemaju gradonačelnika, ne funkcionišu normalno.

Kurti je kazao da sastanke održavaju i resorni ministri, a da on kao predsednik pokreta Samoopredeljenje vodi kampanju jer imaju četiri kandidata za gradonačelnika.

On kaže da nemaju informacije koje bi mogle da ometaju izborni proces, osim, kako tvrdi, "medijskog zastrašivanja koje dolazi iz Beograda".

Kurti je čak rekao da je to potvrđeno i na sastanku sa ambasadorom OEBS-a.

Izbori u četiri opštine na severu KiM, u kojima žive uglavnom Srbi, zakazani su za 23. april, nakon što su Srbi, zbog nepoštovanja Briselskih sporazuma od strane Prištine i upada tzv. specijalnih jedinica kosovske policije na sever pokrajine, napustili privremene prištinske institucije, policiju i sudstvo.

Predstavnici Srba na KiM saopštili su da neće učestvovati na izborima dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština i dok se sa severa KiM ne povuku tzv. specijalne jedinice kosovske policije.

Nastavljeno potpisivanje peticije za povlačenje prištinskih specijalaca

U međuvremenu, u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, danas je nastavljeno potpisivanje peticije za povlačenje prištinskih specijalaca sa severa Kosova i Metohije.

U sve četiri opštine na severu pokrajine, postavljeni su stolovi gde građani potpisuju peticiju.

Potpisivanje je započelo 12. aprila ove godine, blizu punkta specijalne policije kod Bistričkog mosta, dan posle ranjavanja Milana Jovanovića.

Jovanovića je upravo na tom mestu ranio pripadnik takozvane Specijalne policije Kosova, pucajući u njegov automobil dok je prolazio.

Povlačenje Specijalne policije sa severa KiM, bio je i jedan od uslova uklanjanja barikada u decembru prošle godine, ali nije ispunjen, iako su barikade sklonjene.

Takođe, na poslednjem sastanku državnog vrha Republike Srbije sa građanima i političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, jedan od pet zaključaka je zahtev za povlačenje Specijalne policije sa severa.  

    
   

Komentari (0)

Srbija