Politika

STARI PROBLEMI POSLE NOVE RUNDE DIJALOGA Potpisana deklaracija o nestalima, ali Priština odbija formiranje ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2023

-

07:03

STARI PROBLEMI POSLE NOVE RUNDE DIJALOGA Potpisana deklaracija o nestalima, ali Priština odbija formiranje ZSO
STARI PROBLEMI POSLE NOVE RUNDE DIJALOGA Potpisana deklaracija o nestalima, ali Priština odbija formiranje ZSO - Copyright Tanjug/AP/Fred Sierakowski, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na najnovijoj rundi dijaloga na visokom nivou između Bepograda i Prištine koja je u utorak održana u Briselu usvojena je Deklaracija o nestalim osobama. Dugo se čekalo predstavljanje Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština, a rezultat je da ga predstavnici Prištine nisu prihvatili. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da je zabrinut, a posrednici u dijalogu napominju da je to "početna tačka". Treća tema bila je situacija na severu Kosova posle izbora za koju je visoki predstavnik EU Žozep Borelj naveo da ima potencijal za eskalaciju i pozvao je obe strane da nađu rešenje koje omogućava kosovskim Srbima da se vrate u institucije. 

Ključni događaji

  • Usvojena Deklaracija o nestalim osobama i objavljen je njen tekst 
  • Upravljački tim predstavio nacrt Statuta ZSO, a članice time poručile da se prištinska strana prema njima odnosila sa omalovažavanjem 
  • Vučić rekao da je zabrinut jer Priština nije želela da ispuni obaveze, dodao i da Kurti nije prihvatio evropski predlog  za rešenje situacije na severu Kosova 
  • Žozep Borelj poručio da je Nacrt Statuta ZSO samo polazna tačka i naveo da izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje 
  • Kurti: Nacrt Statuta ZSO koji je predstavljen nije za Srbe, nego za Srbiju 

Reakcije na rezultate jučerašnje runde dijaloga u Briselu pratite iz minuta u minut u našem LIVE BLOGU

09.50 Milić: Vaninstitucionalni pritisak i bojkot institucija najjača karta za Srbe na Kosovu  

Dimitrije Milić, programski direktor Novog trećeg puta, rekao je za Euronews Srbija da smo trenutno "daleko od nekog modela za uspostavljanje ZSO", navodeći glavni razlog zbog kog smatra da je tako.

"Kada je 2013. godine potpisan Briselski sporazum, imali smo sprovođenje različitih odredbi koje su podrazumevale da se završi sa recidivima institucija iz pretprošle države, SRJ, kada su one u nekom smislu integrisane u kosovski sistem. Očekivanje je bilo da će, kao posledica toga što tih institucija više nema, i Srbi učestvuju u sistemu, da dobiju ZSO. To se nije desilo, a onda smo u nekih prethodnih godinu dana imali jedan vid podizanja uloga od strane Srba na Kosovu tako što će oni izvršiti delegitimizaciju svih tih institucija u koje su prethodno ušli, tako što će izaći iz njih", kaže Milić.

"Da li će se ti podignuti ulozi isplatiti? Hoće, ukoliko na taj način, kroz vaninstitucionalni pritisak i bojkot institucija, dovedu do toga da se garantuje vraćanje u institucije tek kad se sprovede ZSO u delo. Na taj način, to je najjača karta koju Srbi na Kosovu mogu da imaju - da kao kolektiv pregovaraju na neki način svojim ulaskom ili izlaskom iz institucija to sprovođenje", dodaje Milić.

Pitanje je, ističe, do koje mere će to biti bitno za zapadne države, "jer ako nije bitno, onda ste u problemu, jer ste van institucija koje donese odluke i kreiraju realnost".

"Bez obzira što ih ne priznajete kao država Srbija, te institucije kreiraju realnost i postoje u realnosti. Ako ste van njih, a zapadu to nije bitno, onda ste u problemu, ali ipak mislim da je to Zapadu bitno jer je garant stabilnosti da Srbi budu u tom sistemu", istakao je Milić.

Euronews

09.35 Petković: Ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO i dijaloga

Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem upravo je donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO i predstavio ga juče u Briselu, na šta ni Kurti niti njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Mandat Upravljačkog tima ne završava predstavljanjem Nacrta Statuta ZSO, već Upravljački tim ima važnu ulogu u samom procesu formiranja ZSO, sve do uspostavljanja Zajednice. Očigledno je da je Kurti ovom skandaloznom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO samo desetak sati nakon što je posle 10 godina on najzad formalno pokrenut u dijalogu. Sada je valjda svima jasno da Kurti ne želi da formira ZSO i da na svaki način želi da izbegne ovu najvazniju obavezu", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, ovakvim iznuđenim potezima Kurti nedvosmisleno pokazuje da ne želi ni mir, ni dijalog, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

09.34 Pogledajte uključenje dopisnice Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

08.47 Priština razrešila Upravljački timi za izradu statuta ZSO

Ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Elbert Krasnići saopštio je da je razrešio Upravljački timi za izradu statuta Zajednice srpskih opština. Krasnići je naveo da je, nakon što je predstavio Nacrt statuta ZSO na jučerašnje sastanku u Briselu, taj tim ostao bez statusa.

"Posle jučerašnjeg predstavljanja nacrta statusa Zajednice opština sa srpskom većinom u Briselu, prema nadležnostima koje su date Upravnom timu Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, ovaj tim je sada takođe bez statusa", ​​napisao je Krasnći na Fejsbuku.

Upravljački tim je Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine zadužen je za osnivanje ZSO, a čini ga je četvoro predstavnika Srba iz opština na severu KiM, dok ga je zvanično potvrdila vlada u Prištini.

Koordinatorka Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO Danijela Vujičić izjavila je da je nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu da je srpska strana imala priliku da predstavi nacrt ZSO koji je završen još 2018. godine, ali da prištinska strana nije htela da sasluša predstavljanje nacrta statuta, kao i da je prezentaciju ispratila sa nipodaštavanjem i podsmehom.

07.26 Kurti objavio svoju "viziju" statuta ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je na Tviteru svoju, kako navodi "viziju" statuta ZSO koja prema njegovoj zamisli, pored ostalog treba da bude "neteritorijalan projekat" i da priznaje "ustavne karakteristike Republike Kosovo". U Kurtijevom nacrtu kaže se da će ZSO poticati iz ovlašćenja iz Okvirne konvencije Saveta Evrope, što će, kako tvrdi, pružiti priliku pripadnicima srpske zajednice "da promovišu i zaštite svoje interese kroz samoupravni okvir".

Kurtijeva "vizija" promoviše "neteritorijalni projekat", pri čemu će "svi Srbi na Kosovu biti funkcionalno predstavljeni u skladu sa principom nediskriminacije i jednakosti pred zakonom. Na osnovu tog principa za koji navodi da je u skladu sa njihovim pravom glasa iz tzv. kosovskog ustava, Kurti tvrdi da svi Srbi mogu da ostvaruju pravo na slobodno udruživanje radi odbrane ili zalaganja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna, ekonomska prava i ciljeve.

Kurtijev "projekat" predviđa i obezbeđivanje "direktnog kanala komunikacije sa vladom u Prištini", pored ostalog, kako kaže, kroz učešće u Konsultativnom veću zajednica. Kurtijevim nacrtom predviđa se i mogućnost da se ZSO finansira iz budžeta vlade u Prištini, međunarodnih organizacija, institucija trećih zemalja i donacija, pored ostalog, kako stoji u dokumentu, i iz Srbije, a sve to, dodaje se, "mora da prođe kroz procedure i propise ministarstva finansija Kosova".

U dokumentu se predviđa "mogućnost saradnje sa svim institucijama, uključujući opštine, u cilju podrške njihovom radu i misiji". Kurti u svom predlogu zahteva da statut ZSO "u potpunosti priznaje ustavne karakteristike Republike Kosovo" kao što su, objašnjava, poštovanje nezavisnosti, jedinstvo institucionalnog sistema, teritorijalni integritet.

"Uz pomoć važećih zakona projekat ZSO će obezbediti mogućnost ostvarivanja nekih neprofitnih usluga kroz stvaranje udruženja u oblasti kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja za izražavanje, unapređenje i razvoj srpskog identiteta", navodi se u Kurtijevom nacrtu statuta ZSO. Dodaje se da će projekat obezbediti "proceduru registracije u vladinom organu odgovornom za opštu upravu i procedure za poštovanje zakona Kosova".

Kaže se i da će on "obezbediti i promovisati poštovanje političkog pluralizma, slobode govora, slobode udruživanja i prava na slobodnu odbranu političkog i verskog identiteta Srba na Kosovu". Na kraju dokumenta Kurti pominje i "rešenost Kosova i Srbije da ostanu posvećene tome da obezbede da "nevećinske zajednice susednih zemalja žive u skladu sa istim standardima zaštite ljudskih prava koji su uobičajeni u demokratskim i kohezivnim društvima".

07.15 Dačić: Brisel potvrdio sve naše strepnje i izjave da PR ne želi ZSO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je poslednja runda dijaloga u Briselu potvrdila sve strepnje Beograda i izjave koje su srpski zvaničnici davali svih ovih godina da Priština apsolutno ne želi da sprovede dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali ni najnovije sporazume i dogovore, poptut onih iz Ohrida.

Očigledno je da smo došli do momenta kada će to jasno morati da bude vidljivo, rekao je Dačić za RTS i podsetio ''da su svi govorili'' da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ''mora da bude fleksibilan''.

07.00 Borelj: Nacrt Statuta ZSO početna tačka, zabrinjava situacija na severu Kosova posle izbora 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost Žozep Borelj je rekao, posle nove runde dijaloga na visokom nivou u Briselu između Aleksandra Vučić i Aljbina Kurtija da je sastanak bio veoma važan. Naveo je da je važno to što je usvojena deklaracija o nestalima, i da je konačno došlo vreme da se zatvori to poglavlje.   

Takođe, rekao je da su obe strane napravile važan i simboličan korak ka uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom koja je dogovorena pre 10 godina.  

"Danas je upravljački tim konačno predstavio stranama prvi draft. To nije konačno rešenje, to je početna tačka. To je u skladu sa članom 7 novog sporazuma. I draft je stalvjen na sto", naveo je i dodao da je znao da dve strane imaju različite poglede.  

Kao poslednju tačku koja je manje pozitivna, Borelj je naveo diskusiju o aktuelnim problemima.  

"Još jednom izražavam veliku zabrinutost o situaciju na severu Kosova posle skorašnjih izbora sa niskom izlaznošću. Jasno je, s obzirom na to, da oni ne nude dugoročno političko rešenje. Naprotiv, imaju potencijal za eskalaciju i da unize implemetaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se desi, nadam se da niko ne želi, ali je veliki rizik. I zato sam apelovao na obe strane da nađu rešenje koje omogućava kosovskim Srbima da se vrate u institucije koje su napustili u novembru", naveo je Borelj. Opširnije u posebnoj vesti

Printskrin/Tanjug video

 

06.55 Kurti: Nacrt Statuta ZSO koji je predstavljen nije za Srbe, nego za Srbiju

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, na pitanje novinara na srpskom jeziku zašto nije prihvatio Statut Nacrta ZSO rekao da u 66 ili 67 članova može da se primeti da je taj tekst posledica želje za jednu Republiku Srpsku na Kosovu. 

"Nema dileme, taj nacrt nije za Srbe nego za Srbiju. Mi smo jedna nezavisna država, koja ima progres, ja sam premijer svih građana bez ozbira na nacionalnu pripadnosti ili veru ili gde žive. Ideja da su neki Srbi važniji od nekih drugih Srba zbog opština - to je segregacija. Ja sam protiv toga. Boriću se za ljudska i manjinska prava. Želim jednu soluciju sa srpsku zajendicu  bez obzira gde žive. Ne teritorijalana autonomija, i to je moje duboko ubeđenje", poručio je Aljbin Kurti.  

Kaže da su prethodni dogovori "potpisani na jedan amaterski način i da nisu prošli test ustavnog suda Kosova". Opširnije u posebnoj vesti

06.45 Vučić: Po ključnom pitanju Priština ne želi da ispuni svoju obavezu 

"Imali smo ne lake sastanke, i rekao bih da sam vema zabrinut jer po ključnom pitanju formiranja ZSO jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina. To sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida, i bilo je jasno od trenutka kada je predstavljen Nacrt i načina na koji su pokušavali da unize dve žene koje su to činile, do njihove reakcije posle toga da je to za njih neprihvatljivo", rekao je Aleksandar Vučić posle sastanka i dodao da su iz Prištine govorili da to nije u skaldu sa kosovskim ustavom.  

Kako je naveo, u svim članovima Nacrta Statuta se jasno poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. godine. "Čućete bezbroj izgovora i stvari, ali suština je ovakva", naveo je.

Kaže i da su onda došli do treće tačke koja je bila jednako važna, a to je "trenutna situacija posle sramnih i nelegitimnih izbora na sveru KiM".

"Kako da se prevaziđe situacija, jer je reč o potunoj delegitimisanosti. EU je izašla sa svojim predlogom, ja sam ga prihvatio, Priština je odbila i taj predlog. Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou, 11. 18. ili 20 i nekog maja biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova. U protivnom, plašim se da smo svi u velikom ćorsokaku. Nisam optimista, ali mogu da obećam u ime Srbije da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je predsednik. Opširnije u posebnom tekstu.

Printskrin/Tanjug video

 

06.45 Gosti emisije Euronews Centar: Da li Deklaracija o nestalima pruža manevarski prostor Beogradu i Prištini? 

Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU rekla je za Euronews Srbija, komentaričući usvajanje Dekalracije o nestalima, da je to prvi korak i izraz političke volje obe strane. Ona smatra da to pitanje može u jasnu političku volju i međunarodni nadzor može vrlo efikasnod a se rešava. Međutim, dodaje da je i predsednik Vučić tokom unutrašnjeg dijaloga više puta govorio da je Srbija spremna da radi na lokacijama za koje se veruje da na njima ima masovnih grobnica, ali je naveo da je uslov da to bude recipročno.   

Kda je reč o definiciji i pojmovima u Deklaraciji, Predrdag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da oni jesu važni. Pozdravlja činjenicu da je došlo do deklaracije, ali nije uveren da će sve osobe biti pronađene zbog iskustva i prethodnog delovanja Prištine. Kako je rekao, u Prištini postoji poltiički stav da se ne radi ništa što bi moglo da se tumači kao neka vrsta ustupka srpskoj strani. 

"Mislim da su oni zarobljenici svog stava i da neće uraditi ništa ukoliko ne budu ozbiljno pritisnuti od strane međunarodne zajednice", rekao je.   

Šef istraživačćkog tima NVO Aktiv Igor Marković se plaši da je uspeh prilikom potpisivanja deklaracije samo uvod u manevarski prostor u kojem Beograd i Priština ne mogu da nađu zajedničku tačku kada je reč o Nacrtu Statuta ZSO. 

Euronews TV

06.30 Predstavljen Nacrt Statuta ZSO 

Članica Upravljačkog tima za ZSO Danijela Vujičić je rekla novinarima da su oni posle pet godina imali priliku da predstave nacrt statuta ZSO  koji je završen još 2018. godine.  "Pored uvodnog obraćanja koje sam iznela i 30 minuta koje je EU dala za ovaj format razgovora na visokom nivou, prosto je bilo nemoguće za 30 minuta da predstavim 69 članova i devet poglavlja Nacrta Statuta ZSO. Ali sam uspela da kroz prezentaciju to iznesem. Veliki je posao na samoj delegaciji da pročita član po član, i da eventualno strane daju određene primedbe", rekla je ona. 

Međutim, dodala je da je suština da su ona i koleginica koja je bila u sali doživele veliku neprijatnost.

"Da nije bilo predsednika Vučića, nastao bi haos. Iz prostog razloga što sve vreme prištinska strana, Kurti i Bisljimi su stalno dobacivali. Nisu nam dali da govorimo, stalno je to bio neki podsmeh. Podrugljivo, nemoguće i bezobrazno. Sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem, prvo nas kao žena, na šta je predsednik burno reagovao. Kad smo ušli u salu predsednik je rekao: 'Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije'. Tu je nastao totalni haos. Zašto se koristi termin Kosovo i Metohija", rekla je ona. 

06.15 Objavljen tekst Dekalarcije, Petković: Važno što je priložena Vučićeva izjava 

Ubrzo je objavljen i tekst Deklaracije o nestalima. Direktor Kancelarije za Kosovo i metohiju Petar Petković je naveo da je važno što je pre usvajanja priložena izjava koju je potpisao Aleksandar Vučić, gde su, kako je naveo, razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje. 

"Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese Republike Srbije. Više od dve godine Srbija insistira na usvajanju ove Deklaracije. Priština vrši opstrukciju jer institra na terminu "enforced disappearances", koji je definisan u tački 2 Međunarodne konvencije o prislilnom nestaknu, a namerno su institirali na njemu jer bi to značilo da bi mogli da se pozivaju na to i traže odgovornost od Srbije kada je reč o prisilnom nestanku. Nismo pristali na ovaj termin", poručio je Petković novinarima. 

Printskrin/Tanjug video

 

Kako ističe, saglasili su se i dogovorili o onome što je insistirala srpska strana, a to je termin "nestali pod prinudom".

"On ne uključuje nikakvu odgovornost, ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određeno lice nestalo. Još uvek potražujemo 1.621 lice koje se vodi kao nestalo, od 568 srpske nacionalnosti. Ovo je za nas važno pitanje, to je humanitarno i civilizacijsko pitanje da se konačno utvrdi puna istina. Postupili smo po svim zahtevima Prištine, iskopali 23 lokacije u centralnoj Srbiji, a Priština ne postupa po nalozima Beograda za 9 lokacija gde se nalaze Srbi", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

eeas.europa.eu/EEAS

 

06.00 Usvojena deklaracija o nestalima 

Prva vest sa jučerašnjeg sastanka u Briselu je bila da je usvojena Deklaracija o nestalim osobama. U saopštenju visokog predstavnika EU je navedeno da su predsednik Vučić i premijer Kurti, posredstvom EU, potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najbližih i kako bi se negovalo trajno pomirenje i mir.   

EU pozdravlja usvajanje deklaracije i očekuje da obe strane postgnu opipljiv napredak. Kako se napominje, Zajednički komitet za praćenje implementacije sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i njegovom implementacionog aneksa će redovno razmatrati napredak. 

Komentari (0)

Srbija