Politika

Stano: Upravljački tim mora da postoji dok se ne usvoji Statut ZSO, odluka Prištine krši duh dogovora o dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2023

-

07:45

Stano: Upravljački tim mora da postoji dok se ne usvoji Statut ZSO, odluka Prištine krši duh dogovora o dijalogu
Stano: Upravljački tim mora da postoji dok se ne usvoji Statut ZSO, odluka Prištine krši duh dogovora o dijalogu - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da odluka Prištine o raspuštanju Upravljačkog tima, koji je izradio nacrt Statuta Zajednice sprskih opština (ZSO), ''krši slovo i duh dogovora o dijalogu'' i da svaka odluka u vezi sa timom mora biti odobrena u okviru dijaloga kojima između Beograda i Prištine posreduje EU.

''U sporazumima o dijalogu je jasno da upravlјački tim mora da funkcioniše dok se ne usvoji statut ZSO'', rekao je Stano u sredu.

On je istakao da je prvi nacrt Upravljački tim predstavio 2. maja prilikom razgovora na visokom nivou, kojim je već započet pregovarački proces, prenosi Kaldžo.

Stano je rekao da će posrednici u dijalogu pozvati glavne pregovarače da započnu pregovore, i da će Upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako to bude potrebno.

''EU će kao posrednik pozvati glavne pregovarače i njihove stručnjake u Brisel da započnu pregovore o povelјi. Očekujemo da se obe strane uklјuče u proces konstruktivno i u dobroj veri, i da brzo okončaju pregovore. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je 2. maja poručio strankama da će upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako bude potrebno, što će odrediti moderator EU'', zaklјučio je Stano.

Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem je donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO i predstavio ga u utorak u Briselu, na šta ni Kurti niti njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo, izjavio je ranije u sredu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Elbert Krasnići saopštio je u sredu da je razrešio Upravljački timi za izradu statuta Zajednice srpskih opština. Krasnići je naveo da je, nakon što je predstavio Nacrt statuta ZSO na sastanku u Briselu, taj tim ostao bez statusa.

"Posle jučerašnjeg predstavljanja nacrta statusa Zajednice opština sa srpskom većinom u Briselu, prema nadležnostima koje su date Upravnom timu Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, ovaj tim je sada takođe bez statusa", ​​napisao je Krasnći na Fejsbuku.

Upravljački tim je Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine zadužen je za osnivanje ZSO, a čini ga je četvoro predstavnika Srba iz opština na severu KiM, dok ga je zvanično potvrdila vlada u Prištini.

Koordinatorka Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO Danijela Vujičić izjavila je da je nakon sastanka u Briselu da je srpska strana imala priliku da predstavi nacrt ZSO koji je završen još 2018. godine, ali da prištinska strana nije htela da sasluša predstavljanje nacrta statuta, kao i da je prezentaciju ispratila sa nipodaštavanjem i podsmehom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija