Politika

UNMIK: Otvoren Centar za multietnički dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

23:51

UNMIK: Otvoren Centar za multietnički dijalog
UNMIK: Otvoren Centar za multietnički dijalog - Copyright Euronews Srbija/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem skupu koji je u okviru napora da se izgradi poverenje na Kosovu i Metohiji organizovao UNMIK, lansiran je novi centar namenjen građanima svih etničkih zajednica koje žive na KiM.

Centar nazvan Barabar je multietnički prostor za dijalog organizacija civilnog društva u kojem pripadnici različitih etničkih zajednica mogu da se okupljaju ili da budu domaćini događaja i diskusija o pitanjima od zajedničkog interesa u pristupačnom, bezbednom i konstruktivnom okruženju, navodi se u sopštenju UNMIK-a.

Ova informacije je obelodanjena na događaju nazvanom "Izgradnja poverenja na Kosovu: Podrška zajedništvu za bolju budućnost" kojem su prisustvovali najistaknutiji borci za izgradnju poverenja, međunarodni eksperti za izgradnju mira i poverenja i najviši zvaničnici UN, uključujući generalnog podsekretara za mirovne operacije Žan-Pjera Lakroa i specijalnu predstavnicu generalnog sekretara UN i šeficu UNMIK Karolin Zijade.

Uz podršku UNMIK, Centar su kreirale i vode dve NVO sa KiM: NVO Integra iz Prištine i NVO CASA iz Severne Mitrovice.

"Ideja Centra Barabar je da pruži otvorenu platformu, otvoreno središte okupljanja za sve koji dele iste vrednosti i principe", rekao je kodirektor Centra i šef NVO Integra Kuštrim Koljići.
Drugi kodirektor i šef NVO CASA Miodrag Marinković rekao je da će taj prostor da posluži za istinsku razmenu gledišta i ideja.

"Ovo je mesto gde ćemo zajedno sa našim partnerima da razvijamo različite projekte koji će okupljati zainteresovane strane iz svih zajednica u izgradnji društvene kohezije", rekao je Marinković.

Generalni podsekretar Ujedinjenih nacija Žan-Pjer Lakroa, koji je danas doputovao na KiM u svoju prvu zvaničnu posetu, u svom uvodnom izlaganju opisao je poverenje kao "integralni" deo funkcionisanja društva, institucija i napretka.

"Poverenje je jedan od najmoćnijih ljudskih konektora. Ima neverovatnu moć da prenese, inspiriše, motiviše i podstakne akciju na bilo kom nivou i u bilo kom obimu. Ipak, poverenje je takođe jedno od najkrhkijih stvari, koje je lako potkopati, ali je teško vratiti", rekao je između ostalog Lakroa.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK Karolin Zijade je ohrabrila obnovljenu posvećenost okupljanju ljudi kako bi se zajedno suočili sa izazovima.

Ona je pozvala okupljene da udvostruče napore u pronalaženju zajedničkog jezika za prosperitetniju budućnost.

"Kroz identifikaciju i premošćavanje jazova, lociranje zajedničkih karakteristika umesto fokusiranja na naše razlike, zajedno ćemo moći da oblikujemo budućnost Kosova koja biistovremeno trebalo da bude i stabilna i održiva", rekla je Zijade.

U današnjem događaju je takođe učestovao i panel sastavljen od eminentnih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji su razgovarali o stvarnom procesu izgradnje poverenja i mogućnostima da se premosti jaz između težnji i stvarnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija