Politika

Na Kosovu počinje međunarodna vojna vežba "Defender Europe 23": Učestvuje 13 zemalja predvođenih Amerikom

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

21/05/2023

-

11:53

Na Kosovu počinje međunarodna vojna vežba "Defender Europe 23": Učestvuje 13 zemalja predvođenih Amerikom
Defender Europe 23 - Copyright Euronews Srbija/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Vojna vežba "Defender Europe 23", na kojoj učestvuje 13 zemalja, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, otvorena je danas u Prištini, defileom vojnika i naouražanja Kosovskih bezbednosnih snaga, čijih 1.300 pripadnika učestvuje u njoj, javlja reporter Euronews Srbija.

Kosovo je domaćin ove vojne vežbe, a od zemalja regiona, na njoj učestvuje i Severna Makedonija i Albanija. 

Tanjug prenosi da će na vežbi učestvovati oko 7.000 američkih i 17.000 vojnika iz 25, uglavnom NATO zemalja, kao i  i 1.300 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.

Manifestacija se održava na glavnom prištinskom trgu uz predstavljanje kosovskih vojnika. Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga je izjavio da učešćem na ovoj vežbi, kao i nabavkom najsavremenijeg  naoružanja, Kosovo pokazuje da je spremno da bude, kako je rekao, deo NATO porodice. 

Vojna vežba se odvija na vojnom poligonu u okolini Đakovice, na Kosovu i Metohiji, kao i na poligonu Krivolak u Severnoj Makedoniji i na poligonima u Albaniji. 

"U Albaniji počinje zajednička multinacionalna vežba koju predvodi Evropska komanda SAD, gde će biti demonstrirane interaktivne sposobnosti Sjedinjenih Država sa savezničkim i NATO partnerskim vojskama", napisao je na svom Fejsbuk profilu albanski premijer Edi Rama.

Kosovo je bilo učesnik ove vežbe i 2021. godine, ali sa znatno manjim brojem vojnika. Otvaranju vežbe prisustvuju prištinski zvaničnici kao i predstavnici Nato zemalja, a na glavnom šetalištu je izloženo i naoružanje. Vežba će trajati do 2. juna.

Komentari (0)

Srbija