Politika

KRIZA NA SEVERU KOSOVA Nastavljeni protesti građana, Turska započela raspoređivanje specijalaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/06/2023

-

09:23

KRIZA NA SEVERU KOSOVA Nastavljeni protesti građana, Turska započela raspoređivanje specijalaca
Tanjug/DOPISNIŠTVO KIM - Copyright Tanjug/DOPISNIŠTVO KIM

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno. Srbi se i dalje okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava, u kojima im je onemogućen rad od kada su ih zauzele specijalne jedinice kosovske policije. KFOR se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu. Nema promena ni u zahtevima Srba.

Ključni događaji:

  • KFOR u ponedeljak nasilno rasterao građane u Zvečanu
  • Dvojici uhapšenih Srba određen pritvor do 30 dana
  • Zaposleni u opštinama na severu i građani nastavljaju sa protestima
  • Lajčak i Eskobar u Beogradu 5. i 6. juna
  • Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM
  • Borelj: Izneli smo tri zahteva
  • Vučić razgovarao sa Šoleom o krizi na severu Kosova
  • Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM
  • Devenport: Bez povratka Srba u institucije neće se vratiti osećaj normalnosti
  • Ristuća: Kurti da ne koristi "kišobran" KFOR-a za jednostrane akcije 

Dešavanja na severu Kosova pratite u našem LIVE blogu:

Tanjug/DOPISNIŠTVO KIM

 

20.06 Devenport: Bez povratka Srba u institucije neće se vratiti osećaj normalnosti

Šef Misije OEBS u Prištini Majkl Devenport rekao je danas da se bez učešća Srba u koovskim institucijama, kao što su policija, pravosuđe, opštinske administracije, "neće vratiti osećaj normalnosti u svakodnevnom životu".

"Kao što smo čuli od EU i drugih faktora, mora da dođe do inkluzivnih izbora da bi gradonačelnici na severu imali neophodnu legitimnost. Naravno da je Misija, takođe, spremna da pomogne u vezi sa tim", rekao je Devenport za RTK. Opširnije u odvojenoj vesti.

16.37 Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu i Metohiji.

"Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa 65. mehanizovane pešadijske brigade se raspoređuje na Kosovo", navelo je tursko ministarstvo na Tviteru.

Juče je najavljeno da će Turska, na zahtev NATO-a, u naredna dva dana poslati specijalce na Kosovo i Metohiju, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu. Dodaje se da je reč o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pešadijske brigade iz Kirklarelija, koja je ranije bila raspoređena u sastav KFOR-a.

Kao odgovor na zahtev dobijen iz Združenog štaba NATO-a u Napulju, zbog dešavanja na severu Kosovu, "planirano je da se 4. i 5. juna u kasarnu 'Sultan Murat' na Kosovu" upute turske snage, navelo je tursko ministarstvo odbrane.

15.19 Ristuća: Kurti da ne koristi "kišobran" KFOR-a za jednostrane akcije 

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća kritikovao je Aljbina Kurtija zbog postavljanja albanskih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije i poručio da se misija NATO-a ne može koristiti kao kišobran za jednostrane akcije, te da bi bez nje sever KiM bio "još jedno ratno žarište".

"Misija NATO-a se ne može i ne sme smatrati kišobranom ispod kojeg možete da se sakrijete nakon jednostranih akcija koje narušavaju veoma nesigurne ravnoteže", rekao je Ristuća u intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera".

On je dodao da je Kurtija cela međunarodna zajednica savetovala da ne postavlja gradonačelnike albanske nacionalnosti koje srpska većina ne priznaje.

"Druga jednostrana akcija prištinske vlade bila je upotreba sile bez konsultacija sa nama, čime je naša intervencija bila neophodna da bi se izbegla tragedija", naveo je Ristuća. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

 

11.59 Kurti: Gradonačelnici su u svojim kancelarijama, i tako treba da ostane

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je danas da su opštinske zgrade na severu Kosova mesta na kojima gradonačelnici treba da rade, prenosi portal Politiko.al.

Kurti je u jutarnjem programu BBC-ja govorio o situaciji na severu Kosova i postavio pitanje ko bi trebalo da bude u tim objektima ako to nisu izabrani gradonačelnici.

"Gradonačelnici su u svojim kancelarijama i tako treba da ostane”, rekao je Kurti”.

11.34 Eskobar: Tenzije na severu rezultat nesaradnje Kosova sa međunarodnom zajednicom

Eskalacija na severu Kosova je delom rezultat nespremnosti zvanične Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu, rekao je za BBC američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Dodao je da je rast tenzija na severu mogao da se izbegne:

"Ova eskalacija je delom rezultat nespremnosti kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. Ona je izazvala tenzije, nepotrebno, insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi i ako ništa drugo, pandemija koronavirusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija."

Eskobar je rekao da su napori međunarodne zajednice da koordinira sa Vladom Kosova naišli na otpor.

"Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade. One nemaju stvarnu vrednost. Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici obavljati samo osnovne opštinske poslove", pojasnio je Eskobar.

Eskobar je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Kosovo i Srbija, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews Srbija

 

11.32 Petković: Kurti izazvao sukob na severu KiM jer ne želi da formira ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je Aljbin Kurti izazvao sukob na severu KiM, jer ne želi da formira Zajednicu srpskih opština.

"Koliko puta smo ukazali da Kurti nikada neće da formira ZSO. I danas su u Prištini, po stoti put, to potvrdili", napisao je Petković, obraćajući se specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku. Opširnije u posebnoj vesti.

10.16 Nastavljeni protesti

Mirno je danas na severu Kosova i Metohije, danima posle nasilnog ulaska specijalne policije takozvanog Kosova u opštinske zgrade u Zvečanu, Laposaviću i Zubinom Potoku i posle sukoba pripadnika KFOR-a i građana koji su mirno protestovali.

Građani i zaposleni u Privremenom organu i opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji ispred opštinskih zgrada dežuraju i noću, traže da se specijalci povuku sa severa KiM, da novoizabrani albanski gradonačelnici na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u zgrade opština, a da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović, uhapšeni pre izbijanja sukoba između pripadnika Kfora i građana, 29. maja.

Osim što zaposleni u lokalnim samoupravama zahtevaju da im se omogući povratak na radna mesta, isti zahtev su uputili i zaposleni u osnovnoj i srednjoj školi u Zvečanu.

10.12 Gero: Podrška cele EU zahtevima za izlazak iz krize na severu 

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero, povodom saopštenja koje je u subotu objavio visoki predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozepa Borelja, istakao je da su u Kišnjevu jasno postavljeni zahtevi koji bi omogućili izlazak iz krize koja se dešava na severu KiM.

"Vrlo jasna izjava visokog predstavnika EU u ime 27 država članica. Predsednik Makron, kancelar Šolc i visoki predstavnik Borelj jasno su u Kišinjevu postavili zahteve za izlazak iz krize. Podrška iz cele EU", napisao je Gero na svom Tviter nalogu.

U jučerašnjem saopštenju Borelj je istakao, između ostalog, da je Evropska unija pozvala Beograd i Prištinu da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Borelj je, u ime svih 27 članica EU, upozorio da je Unija spremna da sprovede odlučne mere i istakao je da neuspešna deeskalacija tenzija može dovesti do negativnih posledica.

08.26 Vučić: Vreme je da se Srbija ujedini i krene napred

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sinoć građane da se ujedine kako bi Srbija krenula napred.

"Ono što je za mene važno, to je da kažem ljudima u našoj zemlji da je vreme da se ujedinimo u pokušaju da naša zemlja ide napred, u pokušaju da podignemo stopu rasta. Da zaustavljanje inflacije bude što brže, je da je spustimo ispod osam odsto. Da pokušamo da obezbedimo bolji životni standard naših ljudi", rekao je Vučić u video snimku na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

On je dodao da je vreme da se razlike pretoče u demokratske prednosti.

"Moramo da počnemo da se bavimo ozbiljnim problemima. Mi, koji moramo da se bavimo situacijom na Kosovu i Metohiji, ali i svi drugi, da uradimo što možemo da naša Srbija ubrzano ide napred. Ovo je moj poziv svim ljudima u Srbiji, bez obzira na sve njihove razlike: samo zajedno možemo napred. Zato, hvala svima, i oni koji su mi pretili vešanjem i onima koji su mi slali poruke podrške. Samo zajedno možemo u budućnost koja će značiti bolji život za naš narod", poručio je Vučić.

08.16 Šole razgovarao sa Vučićem

Specijalni savetnik u američkom Stejt Departmentu Derek Šole saopštio je da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ohrabrio da preduzme korake kako bi se smirila kriza na severu Kosova.

"Ohrabrio sam predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče da pozove kosovske Srbe na smirenost, da preduzme korake kako bi se smirila kriza na severu Kosova i za povratak na put normalizacije i konstruktivnog angažovanja u dijalogu koji vodi EU", napisao je Šole na Tviteru.

Bela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

08.00 Noć na severu protekla mirno

Mirna noć na Severu Kosova i Metohije. Srbi se i dalje okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava. Od prošlog petka traje kriza na severu Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava. KFOR se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu., javlja RTS.

Komentari (0)

Srbija