Politika

Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji: Potreban dalji rad na produbljivanju reformi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2023

-

10:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je zemljama članicama dostavila izveštaj koji se tiče napretka Srbije u oblasti vladavine prava, konkretno poglavlja 23 i 24. To nije javni dokument, ali je Euronews Srbija imao uvid u njega. 

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela, reč je o nekoj vrsti ocenjivanja i procene kakva je trenutno situacija u toj oblasti. Izveštaj, koji ima više od 30 strana, dostavlja se zemljama čalnicama, a tek potom se objavljuje veliki izveštaj o napretku Srbije i svih zemalja koje se nalaze na evropskom putu.

U izveštaju se između ostalog, navodi da je Srbija nastavila da sprovodi revidirane akcione planove za poglavlja 23 ili 24, ali, kako javlja dopisnica Euronews Srbija, ono što se komentariše i što je ključna poruka jeste da je potreban dalji rad i politička posvećenost na produbljivanju reformi i otklanjanju nedostataka, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala, slobode medija, slobode okupljanja i procesuiranja ratnih zločina.

Evropska komisija naglašava da izveštaj navodi činjenični razvoj dogadjaja u proteklih šest meseci i identifikuje pitanja u kojima Srbija mora da ostvari napredak da bi ispunila prelazna merila u poglavljima 23 i 24.

"Prioritet za dalji ukupni napredak u pristupnim pregovorima je ispunjavanje prelaznih merila u poglavljima 23 i 24. U skladu sa revidiranom metodologijom, nijedno poglavlje ne može biti zatvoreno dok Srbija ne ostvari ovaj cilj", ističe komisija u izveštaju

Komentari (0)

Srbija