Politika

Završen protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Novom Sadu i Nišu, odblokiran most ka Petrovaradinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2023

-

19:43

Završen protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Novom Sadu i Nišu, odblokiran most ka Petrovaradinu
Završen protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Novom Sadu i Nišu, odblokiran most ka Petrovaradinu - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović, Petar Alimpijević

veličina teksta

Aa Aa

Protesti opozicije "Srbija protiv nasilja" održali su se večeras u Novom Sadu i Nišu. U Novom Sadu je okupljanje počelo ispred zgrade Pokrajinske vlade, a potom je blokiran Varadinski most. U Nišu je okupljanje počelo ispred Gradske kuće. Potom je usledila protestna šetnja uz blokadu pružnih prelaza u gradu.

Demonstranti u Novom Sadu su blokirati most koji vodi do Petrovaradinske tvrđave gde se održava festival Egzit, javio je dopisnik Euronews Srbija. Oni su ranije najavili da će svima koji se upute na festival deliti flajere. Blokiran je automobilski saobraćaj, dok pešaci prelaze mostom. 

Čuju se trube, pištaljke i bubanj, ali u Novom Sadu večeras nije bilo obraćanja organizatora. Na početku mosta je raširen transparent na kome piše "Sve mora da stane", a na sredini mosta piše "Zaustavite nasilje, ispunite zahteve".

 

Generalni sekretar sranke Zajedno za Novi Sad Mladen Cvijetić, koji je jedan od organizatora protesta, rekao je da zahtevi ostaju nepromenjeni, i da to što ministar bratislav Gašić nije smenjen posle glasanja u skupštini, ne znači da on ne treba da ode. 

U Nišu je nakon obraćanja govornika usledila šetnja gradskim ulicama, a jedna od poruka je da je neizmeštanje pruge iz grada jedan vid nasilja. Zbog toga su blokirani pružni prelazi u gradu. Okupljenima su se obratili Danijel Dašić iz nacionalne koalicije za decentralizaciju i student Dragan Dimić.

Protestu u Nišu prisustvovao je i poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić. On je za Euronews Srbija rekao su protesti test upornosti i izdržljivosti građna koji žele da se izbore za Srbiju bez nasilja, i da će oni trajati koliko god bude potrebno. 

Podsetimo, prošle subote je održan deveti po redu protest opozicije u Beogradu, a istog dana su održana okupljanja u još nekoliko gradova Srbije. Demonstranti su se u Beogradu okupili ispred zgrade Narodne skupštine, odakle su šetali do televizije Pink.  

Predstavnici opozicije koji organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" izneli su sledeće zahteve: Smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, ukidanje rijalitija, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" i gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks. 

Inače, u sredu je u Skupštini posle rasprave održano glasanje o smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, a on je dobio podršku narodnih poslanika. Za smenu je glasalo njih 37, a protiv 148 poslanika. Inače, zahtev za njegovu smenu je podneo 61 poslanik opozicije.  

Poslanici vladajuće većine navodili su tokom rasprave da od opozicije nisu čuli nijedan konkretan agrument zbog čega ministar Gašić treba da bude smenjen.Premijerka Ana Brnabić je rekla da neće predložiti smenu ministra Gašića, jer je radio ozbiljno i posvećeno, te da nema njegove odgovornosti za tragedije koje su se dogodile. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija