Politika

Skupština prihvatila formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedija

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

18:08

Skupština prihvatila formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedija
Skupština prihvatila formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije doneli su danas odluku o formiranju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i na teritoriji Mladenovca i Smedereva.

Taj predlog je podneo opozicioni poslanik šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović, a prema najavama, na čelu tog odbora biće poslanik opozicije, a učestvovaće sve poslaničke grupe.

Odluka o formiranju Anketnog odbora će stupiti na snagu ranije od osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, odlučila je Skupština. Usvojen je i Vladin izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Srbiji nakon masovnih ubistava.

Poslanici su danas usvojili i Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobar 2022. do kraja marta 2023, sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima.

Takođe, danas je izglasano i  razrešenje ministra privrede Radeta Baste. Za razrešenje je glasalo 149 narodnih poslanika. Predlog je u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu Jedinstvene Srbije (JS) i Socijalističke partije Srbije koji su Bastu i predložili za člana Vlade.

Na dnevnom redu bilo je i glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, o čemu su poslanici glasali prethodne nedelje i nisu izglasali nepoverenje ministru Gašiću.

Sednica koju je tražila opozicija počela je još 18. maja, kada se krenulo sa raspravom o vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji. Rasprava o toj tački je završena u redovnom zasedanju, a potom je zakazana nova sednica u vanrednom zasedanju 30.maja sa istim tačkama dnevnog reda, ali bez vladinog izveštaja.

Poslanici sa višegodišnjim iskustvom ocenili su da nijedna sednica nije ovoliko dugo potrajala, nešto manje od dva meseca, budući da se o svakoj tački raspravljalo pojedinačno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija