Politika

Šefica delegacije parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva: Izjave Ališe Kerns nisu stav vlade i parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

18:36

Šefica delegacije parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva: Izjave Ališe Kerns nisu stav vlade i parlamenta
Šefica delegacije parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva: Izjave Ališe Kerns nisu stav vlade i parlamenta - Copyright Prinstscreen YouTube/Alicia Kearns

veličina teksta

Aa Aa

Šefica delegacije britanskog parlamenta Džeki Dojl Prajs, rekla je danas u Beogradu da izjave britanske poslanice Ališe Kerns, koja je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu, nisu zvaničan stav vlade i parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i predstavljaju lični stav pojedinca. 

Na sastanku predstavnika poslaničkih grupa vladajuće koalicije sa delegacijom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, Prajs je naglasila da su prisutni poslanici zainteresovani i posvećeni jačanju veza sa Srbijom, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Kako se navodi, delegacija parlamenta UK se interesovala i za uticaj Rusije u Srbiji i za poziciju Srbije u NATO. 

Srpska strana je navela da Srbija vodi svoju politiku u skladu sa svojim nacionalnim interesima, uz poštovanje međunarodnih sporazuma i da, držeći se ovakvih stavova, očekuje isti tretman od drugih zemalja.

Naglasili su da je Srbija aktivan učesnik u pregovorima koji se tiču KiM i podsetili da je uz posredstvo EU ispunila sva očekivanja koja su od nje tražena, dok privremene prištinske institucije već celu deceniju nisu oformile ZSO. Poslanici su naglasili da će Srbija nastaviti da bude vojno neutralna i nastaviti da bude deo Programa partnerstva za mir, te da će nastaviti da bude posvećena miru i stabilnosti u regionu. 

Poslanica Sandra Božić je istakla važnost mogućnosti da narodni poslanici imaju priliku da otvoreno razgovaraju sa kolegama iz parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, kao i da postoji prostor da se intenzivira saradnja kroz zajedničke parlamentarne aktivnosti. 

Dejan Radenković je tokom razgovora osudio ponašanje britanske poslanice i naglasio da područje KiM ima najveći broj hrišćanskih pravoslavnih bogomolja na svetu. Branimir Jovanović naveo je da dve zemlje mogu da razvijaju još dublje odnose na političkom i ekonomskom planu. 

Hadži Milorad Stošić je podvukao da Srbija zaslužuje i traži poštovanje njenog suvereniteta i integriteta i da su za Srbiju i njeno političko delovanje najvažniji mir i stabilnost. 

Podsetimo, britanska poslanica je ranije saopštila da se oružje kolima Hitne pomoći švercuje preko administrativnih prelaza iz centralne Srbije u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Zbog toga je odmah  reagovao i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljih poslova Srbije Ivica Dačić koji je odbacio njene tvrdnje i ovim povodom pozvao na razgovor otpravnika poslova britanske ambasade Dominika Otveja. Na ove optužbe reagovao i KFOR, koji je saopštio da ne postoje nikakvi dokazi o navodnom krijumčarenju. 

KFOR je saopšto da događaj koji pominje poslanica britanskog parlamenta odnosi se na 2022. godinu, kad je Kraljevski pešadijski bataljon bio uključen na severu KiM, kao podrška KFOR-u, navodi se u saopštenju misije NATO u pokrajini.

"Navodno prisustvo ilegalnog oružja prijavljeno je Glavnom štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o onome što je prijavljeno. Ne postoje dokazi takođe ni o navodnom krijumčarenju (oružja) preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći", naveli su ranije iz KFOR-a i za sva dodatna pitanja uputio dalje na kosovske bezbednosne organizacije.

Komentari (0)

Srbija