Politika

Novi protesti opozicije "Srbija protiv nasilja": U Novom Sadu šetnja do policijske uprave, u Nišu do Bulevara Nemanjića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2023

-

19:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Sadu i Nišu večeras su održani protesti opozicije "Srbija protiv nasilja". U Novom Sadu demonstranti su šetali od Katoličke porte do Policijske uprave, a u Nišu je bila blokirana raskrsnica u naselju na Bulevaru Nemanjića. Okupljanja su održana i u više gradova Srbije.

Novi protest opozicije u Novom Sadu počeo je okupljanjem ispred Katoličke porte, a kolona je išla trasom: Trg slobode, Pozorišni trg i Ulicom Pavla Papa do Policijske uprave Novi Sad na uglu sa Bulevarom oslobođenja.

Reporter Euronews Srbija javlja da danas nije bilo govora, a ispred Policijske uprave su održani performansi. Prvi je ukazao na problem žena koje su ubijene u nasilju ove godine. Na plato su legle 22 devojke, a njihovi oblici su iscrtani kredama. Drugi performas se tiče prekršajnih i krivičnih prijava koje dobijaju aktivisti iz Novog Sada. Na protestu u Novom Sadu bio je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić. 

Istovremeno, u Nišu je protest počeo ispred kabineta gradonačelnice, a kolona je ovog puta krenula  Voždovom ulicom do Bulevara Zorana Đinđića, a zatim Sremskom do Bulevara Nemanjića, gde će biti blokirana raskrsnica kod pijace.

Na početku protesta obratila se studentkinja Anđelija Stanimirović koja je ponovo pročitala zahteve. Ona je navela da je "nasilje to što dva meseca veliki broj ljudi šeta celom Srbijom, a vlast ne pokazuje ni trunku razumevanja ni želje da sasluša građane". 

U koloni su bile i aktivistkinje Centra za devojke koje su nosile imena žena koje su od početka godine stradale u porodičnom i partnerskom nasilju.

Podsetimo, prošlog petka su takođe održani protesti u Nišu i Novom Sadu. U Novom Sadu je bio blokiran Varadinski most, a u Nišu su tokom protestne šetnje bili blokirani pružni prelazi u gradu. Dan kasnije u Beogradu je održan deveti po redu protest opozicije koji je završen ispred policijske uprave u Bulevaru Despota Stefana. 

Predstavnici opozicije koji organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" izneli su sledeće zahteve: Smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, ukidanje rijalitija, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" i gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija