Politika

Petković: Nepovratno prošlo vreme kada je vrhuški u Prištini sve bilo dozvoljeno

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

19:45

Petković: Nepovratno prošlo vreme kada je vrhuški u Prištini sve bilo dozvoljeno
Petković: Nepovratno prošlo vreme kada je vrhuški u Prištini sve bilo dozvoljeno - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

"Najnovije jadikovke Vlose Osmani potvrđuju da ekstremistička vrhuška u Prištini nije sposobna da shvati da je vreme, kada je Kurtiju i njegovim saradnicima bilo sve dozvoljeno, nepovratno prošlo i da EU ne gleda blagonaklono na njihove pokušaje destabilizacije regiona", saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković.

"Negodovanje Vlose Osmani zbog rezolutnih zahteva koji su stavljeni pred Prištinu je delimično razumljivo, jer sponzori samoproglašenog 'Kosova' su u prošlosti bili spremni da tolerišu svaku neodgovornost ekstremističke političke vrhuške u Prištini, ali svet se menja, a time i ulozi i pravila politike na zapadnom Balkanu", naveo je Petković.

Kako kaže, umesto da u Prištini to shvate i smesta učine sve kako bi situacija na severu KiM deeskalirala i bila vraćena u pređašnje stanje, a zatim i da omoguće formiranje Zajednice srpskih opština, oni čine suprotno, i sada, ne samo da prete Srbima i Srbiji, već prete i svima drugima u regionu koji se opiru Kurtijevom velikoalbanskom projektu.

Kosovo je, ističe Petković, u prošlosti bilo nemirno čedo Zapada kojem je bilo dopušteno svako mahnitanje, ali ta era je završena.

Dobro je, kako je naglasio, što su u EU shvatili da je popustljivost prema Prištini otišla predaleko i da može imati nesagledive i tragične posledice.

"Srbija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviće da na iskren i dosledan način radi na stabilizaciji prilika u regionu i da učvršćuje mir tamo gde Kurti priželjkuje sukobe, i da otvora prostor za saradnju i napredak tamo gde Kurti priželjkuje rat i nazadovanje", naveo je Petković.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija