Politika

Ministar Vučević otvorio izložbu povodom Dana Vojnog muzeja

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

16:45

Ministar Vučević otvorio izložbu povodom Dana Vojnog muzeja
Ministarstvo odbrane - Copyright Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas izložbu "Hartije jednog vremena – nemačka ratna propaganda 1941-1944." u Vojnom muzeju u Beogradu, priređenu povodom Dana te vojne ustanove kulture i 145 godina njenog postojanja i rada.

Čestitajući Dan Vojnog muzeja, ministar Vučević u svom obraćanju istakao je da je reč o ustanovi koja je jedan od najznačajnijih simbola Kalemegdanske tvrđave, glavnog grada i cele Srbije i punih 145 godina doprinosi očuvanju kulturne baštine naše otadžbine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Osim značajne uloge koju od samog osnivanja ima u srpskoj muzeologiji i kulturi u celini, posebnost Vojnog muzeja ogleda se i u godini njegovog osnivanja. Godini kada je proglašena nezavisnost Kneževine Srbije na Berlinskom kongresu i nije slučajnost što je baš 1878. godine doneta odluka o osnivanju ustanove kao što je Vojni muzej", rekao je Vučević.

Dodao je i da je jasno da je osnovan s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa, a samim tim i nacionalnog identiteta naroda, što, prema njegovim rečima, predstavlja jedan od temelja svake države koja drži do sebe.

"Čini se kao da je knjaz, a potonji kralj Milan Obrenović ovim činom hteo da ukaže srpskoj i evropskoj javnosti da Srbija nije tvorevina milosti velikih sila s Berlinskog kongresa i da njena tada dobijena i ponovo vaspostavljena nezavisnost nije njihova dobra volja i milostinja nego da je ona neoboriva činjenica", istakao je Vučević.

Ministarstvo odbrane

 

Prema njegovim rečima, povezanost Vojnog muzeja sa srpskom državom i narodom ne završava se činom njegovog osnivanja i dodao da su periodi prosperiteta i napretka Srbije i njenog naroda praćeni i napretkom Vojnog muzeja, ali ga nisu zaobišla ni naša stradanja.

Govoreći o nemačkoj ratnoj propagandi, on je istakao da ona potpada pod takozvanu "crnu propagandu", zasnovanu na lažnim pretpostavkama, a samim tim i neistinitim zaključcima koji se iz nje izvode.

Obraćajući se prisutnima, potpukovnik Milivoje Milisavljević iz Vojnog muzeja istakao je da na današnji dan 1878. godine počinje da se stvara bogata istorija te vojne ustanove kulture koja je svojim postojanjem i radom dala nemerljiv doprinos razvoju muzejske delatnosti na ovim prostorima.

Ministarstvo odbrane

 

Autorka izložbe, koja će za posetioce biti otvorena do 3. novembra ove godine, je kustos Milica Jakovljević, a obeležavanju Dana Vojnog muzeja i otvaranju Izložbe prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović i v.d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović.

Na današnji dan 1878. godine, Ukazom kneza Milana Obrenovića osnovan je Vojni muzej, a posle 145 godina postojanja i rada ta vojna ustanova kulture i dalje je nezaobilazni deo kulturnog, istorijskog i društvenog života Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija