Politika

Đerlek: Bilateralni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2023

-

15:46

Đerlek: Bilateralni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou
Đerlek: Bilateralni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek rekao je danas u razgovoru sa odlazećim generalnim konzulom Turske u Novom Pazaru Bašarom Bašolom da su bilateralni odnosi dve zemlje, u ovom trenutku, na visokom nivou.

Đerlek je naveo da je Turska među prvih 10 spoljnotrgovinskih partnera Srbije, sa oko 400 miliona dolara direktnih investicija i više od hiljadu turskih kompanija koje posluju u našoj zemlji, saopštili su iz kabineta ministra za ravnomerni regionalni razvoj

Đerlek je istakao da očekuje veće turske investicije i u sandžačkim opštinama, ali i drugim nerazvijenim delovima Srbije i naglasio da je saobraćajna infrastruktura preduslov za dolazak investitora.

Dodao je da su turske kompanije pružile veliki doprinos u izgradnji saobraćajnica Tutin-Novi Pazar i Ivanjica-Sjenica, čija izgradnja je u toku.

Prema rečima Đerleka, otvaranje Generalnog konzulata Turske je kruna saradnje dve zemlje.

Bašol je ukazao na to da su turske kompanije zainteresovane i za izvođenje radova na putevima koji će spojiti i druge gradove i opštine Sandžaka, navodeći da očekuje da Srbiji i Turskoj tek predstoje veliki zajednički projekti, zahvaljujući izuzetnoj političkoj saradnji zvaničnika naših zemalja.   

Bašol je ocenio da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), kroz mnogobrojne projekte, doprinela promociji međunarodne saradnje, unapređenju obrazovne infrastrukture i očuvanju kulturnog nasleđa u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija