Politika

Euraktiv: Nemačka neće uslovljavati viznu liberalizaciju za Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

11:05

Euraktiv: Nemačka neće uslovljavati viznu liberalizaciju za Kosovo
Euraktiv: Nemačka neće uslovljavati viznu liberalizaciju za Kosovo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka neće uslovljavati viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo koja treba da stupi na snagu 1. januara, objavio je portal Euraktiv, navodeći da po tom pitanju postoje razlike u stavovima između Francuske i Nemačke.

Francuski predsednik Emanuel Makron dospeo je na naslovne strane prošle sedmice kada je predložio da bi bezvizni režim za tzv. Kosovo mogli da revidiraju Pariz i Berlin, ukoliko Priština ne reši tekuće napetosti na severu Kosova i Metohije i u dijalogu sa Beogradom. 

Međutim, kako navodi Euraktiv, pozivajući se na izvor blizak nemačkom ministarstvu inostranih poslova, Nemačka će se držati prvobitnog vremenskog okvira, što ukazuje na razlike u stavovima Berlina i Pariza.

Nemački kancelar Olaf Šolc, u međuvremenu, nije davao slične javne izjave. Na pitanje da li su se Makron i Šolc zajednički dogovorili o mogućoj reviziji sistema liberalizacije viznog režima, izvor je rekao da se Nemačka drži usvojenih propisa EU u aprilu ove godine, a prema kojima će građani tzv. Kosova ubuduće biti izuzeti od viznog režima za kraće boravke u šengenskoj zoni (do 90 dana u roku od 180 dana). 

To će stupiti na snagu 1. januara 2024, rekao je izvor, navodeći da to znači da će sve zemlje Zapadnog Balkana tada biti podjednako izuzete od viznog režima za kraće boravke u šengenskom prostoru. Euraktiv ukazuje da je Makronovo uključivanje Nemačke u njegovu izjavu napravljeno bez saglasnosti Berlina.

U međuvremenu, izvestilac za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, zatražila je da liberalizacija viznog režima ne bude povezana sa dijalogom Beograda i Prištine. Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je, povodom Makronovog ultimatuma, da će, ukoliko takav korak bude preduzet, dijalog Beograda i Prištine biti uništen zauvek.

Osmani je rekla da bi to bile kaznene mere protiv naroda i da očekuje od EU da ukine kaznene mere protiv tzv Kosova, prenosi Euraktiv. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo bi da se sastanu u Briselu 14. septembra nakon višemesečnih zastoja u dijalogu nakon nedavnog zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine.

Prema tzv. Kosovu EU je uvela mere nakon što su se povećale tenzije na severu Kosova i Metohije. Srbi su bojkotovali lokalne izbore na severu KiM održane u aprilu na kojima su izabrani Albanci za gradonačelnike sa izlaznošću manjom od četiri odsto, a nakon što su gradonačelnici ušli u prostorije opština, Srbi su organizovali proteste na kojima je došlo do sukoba sa tzv. kosovskom policijom, što je povećalo tenzije.  

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija