Politika

Vuvuzele ceo dan odzvanjale Skupštinom: Nastavljena sednica, ali i blokada - izglasan rebalans budžeta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2023

-

11:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije danas je nastavljena sednica o rebalansu budžeta, a na dnevnom redu našlo se glasanje o ministru privrede. Većinom glasova izabran je Slobodan Cvetković iz SPS-a.

Međutim, nastavljena je i blokada rada parlamenta koju je juče najavio deo opozicije zahtevajući raspisivanje hitnih parlamentarnih i beogradskih izbora.

Predstavnici vlasti su održali sednicu uprkos zvižducima i povicima, a predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić istakao je da predstavnici opozicije "ne smeju da se približavaju drugim poslanicima", te je i obezbeđenje napravilo kordon oko njih.

Euronews

Podsetimo, juče je, uoči početka sednice, održana konferencija za medije dela opozicije na kojoj je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao da zahtevaju hitne parlamentarne izbore, a uz njih i beogradske. U suprotnom, dodao je, opozicija će blokirati rad skupštine sve dok zahtev za raspisivanjem izbora ne bude ispunjen.

TANJUG/ STR/ bs

 

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić odgovorio je proevropskom delu opozicije da "s oduševljenjem prihvata inicijativu da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori".

"Obavestiću nadležne organe o tom zahtevu - Vladu Srbije, predsednika, i dobićete odgovor u najkraćem roku, možda i za 30 dana", rekao je Orlić na konferenciji za štampu u holu Skupštine.

Usvojen Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, koji bi trebalo da poveća konkurentnost privrede i da, kroz profesionalizaciju upravljanja, uveća bogatstvo preduzeća.

Zakonom se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva, upravljanje u privrednim društvima koja su u vlasništvu Srbije i druga pitanja u vezi sa pravnim položajem društva kapitala.

Očekuje se da Zakon donese višestruku koristi za državu i građane kroz uvećanje bogatstva kojim država raspolaže, do čega bi se došlo između ostalog i boljim upravljanjem šumama, vodoprivrednim preduzećima, kanalima, sistemima za navodnjavanje. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

U Zakonu čiji je cilj da očuva nacionalni i strateški interes zemlje, navodi se "da se na osnivanje, upravljanje, organe, organizaciju, kao i druga pitanja od značaja za društvo kapitala, a koja nisu posebno uređena ovim zakonom, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava".

Takođe, navedeno je da se Društvo kapitala osniva radi sticanja dobiti i ostvarivanja drugog zakonom utvrđenog interesa. 

Društvo kapitala može obavljati delatnost od opšteg interesa, koja je kao takva određena posebnim zakonom.

Zakon propisuje da prilikom osnivanja novog društva kapitala osnivački akt donosi Vlada Srbije.

Javno preduzeće čiji je osnivač Srbija vrši promenu pravne forme u društvo s ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.

Skupština usvojila izmene Zakona o akcizama na gorivo, cigarete, kafu...

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Zakon će se primenjivati od 1. oktobra 2023. godine, s tim što će se deo odredbi primenjivati kasnije.

Povećanjem akciza, očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja ove godine.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Danas usvojenim zakonom uvodi se sistem e-akciza, a u okviru njega uvode se kontrolne akcizne markice sa QR kodom, precizira se i koji učesnici u prometu akciznih proizvoda su obavezni da skeniraju akciznu markicu obeleženu QR kodom.

Očekuje se da će ovaj sistem omogućiti praćenje akciznih proizvoda, cigareta i duvanskih prerađevina koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju, čija potrošnja je u konstantnom porastu, od proizvođača odnosno uvoznika do krajnjeg korisnika kako bi se sprečila nelegalna trgovina ovim proizvodima.

Uprava carina vodiće registar uvoznika alkoholnih pića i kafe, kako bi se što adekvatnije pratili akcizni proizvodi u svim fazama prometa.

Skupština izglasala rebalans budžeta

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas  rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je je utvrđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su za 60,6 milijardi dinara nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom.

Rebalansom su obezbedjena sredstva za nove kapitalne projekte i investicije u iznosu od dodatnih 23 milijarde dinara. 

Euronews/Stefan Goranović

 

Za dodatne subvencije u poljoprivredi obezbedjeno je 35 milijardi dinara, za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu 3,9 milijardi dinara.

Rebalansom je obezbeđen i novac za ispaltu pomoći od po 10.000 dinara majkama dece do 16 godina, za povećanje penzija od 5,5 odsto i istu povišicu prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Jučerašnja sednica prekinuta

Kao što su i najavili uoči sednice, predstavnici dela opozicije blokirali su juče rad parlamenta zbog čega im je predsednica Vlade Srbije poručila da se poslanici vladajuće koalicije "neće povući, jer moraju da rade za Srbiju".

Nakon što je usvojen dnevni red, pete vanredne sednice parlamenta i nakon što je usvojen predlog da se održi zajednički načelni jedinstveni pretres o svih 25 tačaka dnevnog reda, poslanici su ustali sa svojih mesta i uz zvižduke i povike, počeli da otežavaju rad parlamenta i izlaganje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koja je podsetila da se rebalansom bužeta obezbeđuje novac za penzionere, majke i decu.

"Ako oni uspeju u blokadi, nisu oni blokiralil Anu Brnabić i Sinišu Malog, Vladu Srbije, Aleksandra Vučića, nisu blokirali nikoga od nas, imaju ideju da spreče da penzioneri dobiju povećanje, jer je to povećanje predviđeno ovim rebalansom. Ako uspeju u blokadi, što mi ne smemo da dozvolimo, sprečiće da majke dece do 16 godina dobiju jednokratnu pomoć, jer je sve to predviđeno ovim rebalansom bužeta", rekla je Brnabić i nastavila:

"Ako mi odustanemo, ako se povučemo ta deca će ostati bez te jednokratne podrške i to upravo kada smo uspeli da povećamo stopu nataliteta. Ne smemo da odustanemo, šta god radite, nećemo odustati, borićemo se za majke za decu, poljoprivrednike, možete da radite šta god hoćete, nikada nećemo odustati"

Tanjug/Sava Radovanović

 

S druge strane, predsednik Pokreta slobodnih građana, Pavle Grbović izjavio je na konferenciji za medije, održanoj nakon prekida jučerašnje sednice, da se u Skupštini Srbije prvi put dogodilo da predstavnici Vlade u parlament ulaze sa naoružanim obezbeđenjem.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini rekao da je 18 pripadnika skupštinskog obezbeđenja sprečavalo kretanje poslanika i da je oko zgrade bilo Vojske i policije.

"Danas je najobezbeđenije mesto u zemlji bilo Skupština, jer se vlast uplašila poruka da ništa nisu uradili da nam se majske tragedije ne bi ponovile“, rekao je Grbović.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Grbović je kazao da je rasprava završena za danas a da nijedan poslanik većine "nije ni čuo o čemu se radi, a kamoli rekao nešto".

"Nije bilo nijedne jedine reči o rebalansu budžeta. To je dokaz da su Srbiji neophodni vanredni parlamentarni i beogradski izbori do kraja godine", rekao je Grbović.

 

Komentari (0)

Srbija