Politika

Lajčak: Beograd i Priština da počnu da primenjuju sporazum o normalizaciji do kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

19:04

Lajčak: Beograd i Priština da počnu da primenjuju sporazum o normalizaciji do kraja godine
Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Proces sprovođenja sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine Srbije mora da počne ove godine jer u suprotnom višegodišnji napori mogu da budu izgubljeni, izjavio je danas specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. 

On je u intervjuu za TASR jučerašnje pregovore između predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija opisao kao teške. 

"Kurti insistira na dokumentu koji de fakto počinje time da Beograd prizna Kosovo i tek onda radi svoj deo posla, što naravno nije realan put napred", objasnio je Lajčak.

Istakao je da u ovom trenutku nije neophodno da se fokusira na dalje pregovore sa Beogradom i Prištinom, ali da počinje seriju konsultacija sa zemljama članicama EU, Britanijom i SAD, za šta će iskoristiti i septembarsko zasedanje Generalne skupštine UN, kako bi se došlo do jedinstvenog i koordiniranog odgovora međunarodne zajednice na odnose Beograda i Prištine.

Lajčak je istakao da je od suštinske važnosti da ove godine krene primena sporazuma o normalizaciji odnosa, a da će, ako proces bude mogao da se postavi i pokrene, on će teći i sledeće godine. 

"Ukoliko se te fundamentalne odluke ne donesu do kraja godine, bojim se da će politički kalendar u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama biti takav da će ovu agendu gurnuti u drugi plan. Uveren sam da je Ohridski sporazum najbolji dokument. Obe strane su to prihvatile i bilo bi šteta da se to sruši", istakao je Lajčak. 

U tom slučaju on očekuje još sukoba, eskalaciju tenzija i možda još više nasilja na severu KiM.

Ocenio je da je proces normalizacije odnosa dostigao "prekretnicu" nakon što su se dve strane u februaru i martu u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, dogovorile o suštinskim dokumentima koji vode ka normalizaciji međusobnih odnosa.

"Međutim, prava primena sporazuma nije počela za šest meseci. Obe strane imaju ogroman stepen nepoverenja jedna prema drugoj. Kažu, dajte mi ono što zaslužujem i onda ću uraditi šta je potrebno", opisao je situaciju Lajčak.

On je dodao da to tako ne funkcioniše i da je zato EU iznela predlog od sedam tačaka koji omogućava da obe strane idu paralelno. 

"Na primer, da će Priština početi da pregovara o garancijama za Srbe na severu KiM i da će Beograd postepeno početi da ispunjava svoje obaveze", objasnio je Lajčak.

Prema njegovim rečima, predlog EU je transparentan i merljiv, može se zaustaviti u bilo kom trenutku ako jedna strana prestane da ispunjava svoje obaveze.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija