Politika

Starović: Veoma je važno biti prisutan na Generalnoj skupštini UN, to je arena svetske diplomatije

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

10:25

Starović: Veoma je važno biti prisutan na Generalnoj skupštini UN, to je arena svetske diplomatije
Nemanja Starović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je da zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) predstavlja najveću i najvažniju pozornicu, ponekad i arenu svetske diplomatije, kao i da je važno na njoj učestvovati. 

"Veoma je važno biti tamo prisutan i dobro je što je naša delegacija tamo na najvišem nivou, jer je predvodi predsednik Aleksandar Vučić. To je prilika za desetine bilateralnih susreta sa svetskim državnicima, pogotovo sa onima koji dolaze izvan evropskog kontinenta i za koje ne postoje toliko učestale prilike u drugom delu godine", rekao je on za RTS.

Starović je naglasio da je siguran da će predsednik Vučić na najbolji mogući način braniti vitalne državne i nacionalne interese Srbije, kao i da će bilateralni sastanci doprineti osnaživanju veza sa mnogim državama.

On je dodao da će naša delegacija imati sastanke i sa najvišim predstavnicima Surinama, države koja se prva odlučila na taj potez da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava time što je krajem 2017. povukla ranije donetu odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Od te 2017. godine pa do danas, sa pauzom koja je trajala neku godinu i po dana u skladu sa moratorijumom iz septembra 2020, ukupno posmatrano 28 država je odlučilo da povuče taj potez", rekao Starović.

On je rekao i da mnoge države odlučuju da preispitaju svoje odluke koje nisu donosile u skladu sa međunarodnim principima.

Starović je podsetio i da je nastup predsednika Srbije prethodnog septembra na zasedanju Generalne skupštine UN bio snažan i efektan i da je siguran da će to biti i ovoga puta.

"Prethodno zasedanje bilo je obeleženo jednom intenzivnom i ekstenzivnom raspravom o ratu u Ukrajini. Po svemu sudeći, to će biti i sada slučaj. Tada je predsednik Vučić, tokom svog obraćanja za govornicom UN, postavio neku vrstu retoričkog ogledala jer je ukazao na to koliko je govornika izlagalo pre njega da su svi listom odreda zastupali i potencirali potrebu čuvanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali u isto vreme je naveo koliko je od njih zapravo prethodno priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost KiM i na taj način zapravo pogazilo principe za koje su se u tom momentu zalagali", rekao je on.

Osvrnuvši se na inicijativu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i slanja pisama na adrese u Parizu, Berlinu, Vašingtonu i Rimu u kojima se obrušio na Beograd, ali i na specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, Starović je rekao da Kurti pokazuje visok stepen nervoze, ali da ne treba podcenjivati ništa što on čini.

"Možda najpre time što je nakon neuspele runde pregovora u Briselu, a za neuspeh je bio isključivo kriv sam Kurti, tokom izjave za medije čak se usudio da ispred sedišta Evropske spoljnopolitičke službe saopšti veoma direktne i veoma strašne pretnje, rekavši da Srbi treba da pate i da plate. To je vrhunski izraz njegove nervoze", rekao je Starović.

On je rekao i da je zanimljivo analizirati zašto Kurti pisma nije poslao u London kada govorimo o pet država Kvinte, potom i svim državama članicama Evropske unije. 

"U pismima on je naveo tu vrstu optužbi usmerenu prema evropskom medijatoru Miroslavu Lajčaku koja je apsolutno apsurdna. Tvrdnje su da su Lajčak i državno rukovodstvo Srbije u dosluhu i da valjda zajedno nekako rade protiv njega, odnosno protiv Prištine", naglasio je Starović.

Ukazao je da je EU, u skladu sa mandatom koji je dobila još pre 13 godina od Generalne skupštine UN, u poziciji medijatora.

Kako je dodao, ni Kurti, ni bilo ko drugi od prethodnih lidera privremenih institucija samouprave u Prištini nije govorio o tome da su oni proalbanski nastrojeni za sve ovo vreme.

 "To što sada Kurti pokušava sa tim pismima, sa tim optužbama koje on usmerava pre svega na Miroslava Lajčaka i na Žozepa Borelja, meni liči na ono kada fudbaleri, pa ponekad i treneri, krenu da prigovaraju sudijama tokom sportske utakmice, sprovode tu vrstu pritiska. Nikada nijedan sudija neće promeniti svoju odluku usled pritiska koji doživljava na terenu, ali će neki sudija sa možda slabim integritetom taj pritisak negde uvažiti ili imati u vidu prilikom neke sledeće sporne situacije, a to je zapravo ono što je Kurti želeo da postigne sa ovom inicijativom i pismima koje šalje", kazao je Starović.

On je naglasio da međunarodna diplomatija i međunarodni odnosi ne funkcionišu u skladu sa ovom sportskom metaforom, ali da ipak ne treba potcenjivati ništa što Kurti čini.

Starović je ukazao da EU, iako je potpisnik Briselskog sporazuma iz 2013, punih deset i po godina nije ništa učinila da taj sporazum bude u praksi sproveden.

Komentari (0)

Srbija