Fokus

Netanjahu u Njujorku pokazivao kartu koja ilustruje “novu eru mira”, kritičari: Mapa "Velikog Izraela"

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2023

-

17:44

Netanjahu u Njujorku pokazivao kartu koja ilustruje “novu eru mira”, kritičari: Mapa "Velikog Izraela"
Netanijahu na meti kritičara zbog korišćenja mape ''Velikog Izraela'' u UN - Copyright Tanjug AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je tokom svog obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koristio mapu u nameri da ilustruje “novu eru mira” na Bliskom istoku koja će uključiti i Palestince, međutim kritičari kažu da je poslao suprotnu poruku jer je navodno prikazao kartu "Velikog Izraela".

On je na plenumu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prikazao mapu na kojoj su teritorije Zapadne obale i Pojasa Gaze unutar granica suverenog Izraela, prenosi ''Džeruzalem post''.

"Nema veće uvrede za svaki temeljni princip UN nego videti Netanjahua kako pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija pokazuje 'mapu Izraela' koja se prostire na celoj teritoriji - od reke (Jordan) do mora", objavio je predstavnik palestinskih vlasti u Nemačkoj Lait Arafeh na društvenoj mreži X (Tviter).

Prema njegovim rečima, tom mapom Netanjahu je negirao Palestinu i njen narod, pokušavajući da zavara javnost retorikom o miru u regionu, “sve vreme učvršćujući najdužu ratnu okupaciju u današnjem svetu”.

"Ali kako je nj.e. Predsednik Mahmud Abas odgovorio: U zabludi su oni koji misle da je mir u regionu moguć bez ostvarivanja punih legitimnih prava palestinskog naroda", poručio je Arafeh.

”Veliki Izrael” je ideja koja se odnosi na proširenje granica Izraela na teritorije koje se poklapaju sa istorijskim granicama Davidovog Kraljevstva Izraela.

Karta trenutno podrazumeva međunarodno priznatu državu Izrael zajedno sa teritorijom pod izraelskom okupacijom, odnosno Zapadna obala i pojas Gaze, odnosno sva područja od reke Jordan do Sredozemnog mora, kao i Golanska visoravan koja pripada Siriji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet