Fokus

Novinari u Venecueli posetili zatvor Tokoron koji su preuzele snage bezbednosti: Bazen i restorani unutar zidina

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

12:36

Novinari u Venecueli posetili zatvor Tokoron koji su preuzele snage bezbednosti: Bazen i restorani unutar zidina
Novinari u Venecueli posetili zatvor Tokoron koji su preuzele snage bezbednosti: Bazen i restorani unutar zidina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Venecuele pozvala je novinare da posete zatvorski centar Tokoron u saveznoj državi Aragua, na severu zemlje, nekoliko dana nakon što su snage bezbednosti povratile kontrolu nad tim zatvorom koji su godinama kontrolisale kriminalne bande.

Zatvor Tokoron, jedan od najvećih u Venecueli, bio je pod direktnom kontrolom zatvorenika, od kojih su mnogi članovi moćne transnacionalne kriminalne bande pod nazivom Voz Aragua, navelo je venecuelansko ministarstvo informacija.

Venecuelanske snage bezbednosti, uključujući vojsku i Nacionalnu gardu, izvele su u sredu specijalnu operaciju sa više od 11.000 pripadnika kako bi povratile kontrolu nad zatvorom.

Ministar unutrašnjih poslova Venecuele rekao je da je operacija "potpuno uspela".

On je naveo da su snage bezbednosti pritvorile 80 visokorangiranih članova bande Voz Aragua nakon preuzimanja zatvora i demantovao medijske izveštaje da je vlada pregovarala sa vođama bandi pre operacije, preneo je CNN.

Novinarima, uključujući i tim CNN-a, pokazano je kako su zatvorenici poslednjih godina izgradili bazen i nekoliko restorana unutar zatvorskih zidova. Zvaničnici su objavili slike oružja zaplenjenog od zatvorenika, uključujući automatske puške, mitraljeze i hiljade komada municije.

Hiljade zatvorenika prebačeno je u druge zatvore nakon operacije, navelo je venecuelansko ministarstvo informisanja. 

Iako nije neuobičajeno da bande upravljaju zatvorima u Venecueli, zatvor Tokoron je bio ozloglašen i poslednjih godina postao je simbol nemogućnosti venecuelanske vlade da povrati kontrolu. Voz Aragua je najmoćnija kriminalna grupa u Venecueli, a poslednjih godina proširila je aktivnosti na Kolumbiju, Ekvador, Peru i Argentinu, saopštio je američki Stejt department.
 

Komentari (0)

Svet