Fokus

Poplave u oblasti Kejptauna u Južnoj Africi odnele najmanje 11 života, najviše od strujnih udara u favelama

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2023

-

18:58

Poplave u oblasti Kejptauna u Južnoj Africi odnele najmanje 11 života, najviše od strujnih udara u favelama
Poplave u oblasti Kejptauna u Južnoj Africi odnele najmanje 11 života, najviše od strujnih udara u favelama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 11 ljudi je poginulo nakon jake kiše i vetrova koji su tokom vikenda pogodili južnoafričku provinciju Zapadni Kejp, uključujući grad Kejptaun.

profimedia

 

Kako prenosi BBC, osam od 11 poginulih stradalo je od strujnog udara u neformalnom naselju kada je voda preplavila ilegalne priključke na dalekovode, a spasilačke ekipe i dalje tragaju za ljudima za koje se strahuje da su zarobljeni u delimično potopljenim domovima.

Nešto više od 70 učenika osnovnih škola i 10 odraslih zarobljeni su u odmaralištu u gradu Oudšornu nakon što se obližnja reka Le Ru izlila, ali su spaseni rano jutros, nakon što se reka povukla.

Razorne vremenske neprilike poplavile su kuće, čupale krovove, uništile useve i oštetile puteve i drugu infrastrukturu.

profimedia

 

Više od 80 puteva je zatvoreno, a najmanje 15.000 domova je isključeno iz električne mreže, rekao je ministar električne energije Kgosientšo Ramokgopa.

Britanski javni servis navodi da su kiše započele u nedelju, nakon što su prolećne plime veće od uobičajenih pogodile tu oblas Južnoafričke republike i da su prestale u ponedeljak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet