Fokus

Sukob demonstranata i policije u Iranu na obeležavanju godišnjice "Krvavog petka"

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2023

-

21:33

Sukob demonstranata i policije u Iranu na obeležavanju godišnjice "Krvavog petka"
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnjica ''Krvavog petka'' u Iranu obeležena je sukobima demonstranata i snaga bezbednosti te zemlje, preneo je danas Rojters.

Termin ''Krvavi petak'' odnosi se na proteste 30. septembra prošle godine, koji su u Iranu izbili nakon smrti Iranke kurdskog porekla Mahse Amini, koja je preminula pod nerazjašnjenim okolnostima u policijskom pritvoru u Teheranu, nakon što ju je uhapsila policija za moral zbog navodnog nepravilnog nošenja hidžaba.

Na video snimcima koje je na platformi Iks objavila grupa za ljudska prava Irana (IHR) vide se demonstranti koji se sukobljavaju sa snagama bezbednosti u Zahedanu, glavnom gradu jugoistočne provincije Sistan-Belučistan, dok se čuju zvuci za koje je očigledno da su pucnjava, prenosi Rojters.

IHR i grupa za ljudska prava "Baludža Hal Vaš" saopštili su da su najmanje 23 osobe povređene, ali kako navodi Rojtesr, nije bilo moguće proveriti autentičnost video snimaka.

Iranska novinska agencija Tasnim saopštila je da je policija upotrebila suzavac da rastera "nekoliko ljudi koji su se okupili i bacali kamenje na bezbednosne snage". Nevladina organizacija koja se bavi mapiranjem slobodnog protoka interneta, Netbloks, saopštila je da je bilo ''značajnog prekida'' interneta u Zahedanu, uz obrazloženje da su vlasti ''sistematski gasile telekomunikacije da bi suzbile antivladine proteste''.

Prema izveštaju Amnesti Internešenela, u sukobima 30. septembra 2022, najmanje 66 demonstranata je poginulo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet